【《體育世界》播埋本周】余詠珊落刀 解散體育組 炒30人剩番5人

287 回覆
15 Like 137 Dislike
日前「蘋果」率先報道TVBI大裁員之後,無綫亦會大裁員,其中余詠珊嘅非戲劇科亦要裁。之前有傳聞指余詠珊向下屬稱係李寶安要佢炒100人,今日再有消息傳出,余詠珊決定向佢管嘅體育組開刀,解散體育組約30人,全組30人只炒剩5人,撥入新聞組,而體育組主管就被提早退休,《體育世界》最後一集於今周播出後正式完成歷史任務,MyTV Super體育台亦只做到8月15日。

《蘋果》收到消息,無綫今日已通知員工,明天正式派信。

本報晚上向無綫行政總裁李寶安求證,他承認體育組解散:「無綫電視在2014年播放世界盃期間,面對嚴重盗播情况,而近期亦留意到盗版侵權活動有增無減。無綫電視將來購買和播放昂貴體育賽事會更加謹慎,並會在中短期間集中播放及報道港澳地區的體育康樂活動。體育科將併入新聞及資訊部,而製作部節目包裝小組的工作性質亦會調整,整合後會減少二十多名人手。」

問李寶安《體育世界》面臨停播,同埋MyTV Super體育台要cut,他稱:「We shall not run a streaming sport channel. Instead, we shall broadcast sport events on individual program basis. Also we shall focus more on HK and Macau sport events, like Macau Formula Racing, etc.」

鍾志光回覆本報時,對於體育組地震、《體育世界》亦要停播,他大感愕然:「吓?我唔知喎!我同韓毓霞冇做《體育世界》好多年啦!我近年集中拍劇多啲,同埋做奧運、世界盃或者龍舟呢啲大型項目。唉!聽到呢個消息好突然,有家庭負擔嘅同事真係大鑊!我都要同啲同事了解吓先。」

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180705&s=7018882&a=58405379 【《體育世界》播埋本周】余詠珊落刀 解散體育組 炒30人剩番5人

死八婆屌你老母
喂 鐘仔 乜咁既樣既
唔怪得好似唔撚見左
直播波都收皮? 2022世界杯都無得BID?
抵撚死
李寶安真係攪到好似亞視咁,遲撚早執
世界盃只係1億都唔肯bid,高層on9要下面食
直播體育先係最搵錢 你睇espn就知
劇 綜藝節目上網都有得睇 洗鬼睇你咩
佢賴人盜版,如果盜版係咁大影響既,now就唔洗買個英超返黎啦
唔識做執柒咗佢啦
世界盃都做唔掂
但Now都好落力冚盜版⋯⋯
唔知now 今次蝕幾多呢?
☭無綫電視☭在2014年播放世界盃期間,面對嚴重盗播情况,而近期亦留意到盗版侵權活動有增無減。

屌你老母啦 CCTVB都盜版
垃圾
大把人鍾意聽廣東話,又唔想煩搵link
無綫電視在2014年播放世界盃期間,面對嚴重盗播情况,而近期亦留意到盗版侵權活動有增無減

足波黎講,其實tvb新聞係都播埋哂D美職日職澳職,邊個仲會侵你權
但肯出幾多錢?
而且mytvsuper根本不適宜播體育節目
你睇下Now E就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞