認真一問,Apple 4k tv 有咩用?

119 回覆
4 Like 18 Dislike
有的確有,早十年已經有研究,但近年開始有一兩部display
問題在於你問題既本質,「多唔多」姐係假設有一定數量
初出既野問「多唔多」我咪笑左
其實電腦mon有
有的確有但少
我自己用緊Sony
但覺得用app airplay好廢
有諗過買apple tv
但我now 同sony都有viu 同Netflix
再買真係有d怪
有咩app用airplay會穩定啲
Airscreen?
用緊舊嗰代Apple TV再有Now同用Sony Android TV
真係搵唔到理由買新Apple TV同埋真係覺得冇咩用
其實8K 個問題已經有好多人講過

先唔講上面有8K TV存在既事實
就算無你4K TV 睇8K 都係靚過睇4K 片
因為4K 只係8MP,而8K 係32MP, 需然你4K 睇8K 做唔到點對點,但係你8K 取景係4K 係4倍會仔細好多,你係4K TV 係會睇得出更靚

啱啱做緊哩個promotion,慢慢買啦
Apple music + movie + airplay
利申 廳一部房一部
同埋而家俾人upload 8k,日後8k真係普及,睇返舊片都冇咁柒
當8k普及時,你而家買既8k tv已經變左古董
我講緊片源
睇唔到netflix
自己拍嘅4K片如Gopro等除Airplay外點樣可原汁原味在Apple TV 4K播放?
放係nas/ftp/電腦,再係apple tv度用infuse/mcmr/vlc等等player?
如果電視係smart嘅有齊youtube Netflix 咁Apple TV真係冇咩用,我部lg仲有埋TV cast,直接射上電視睇埋波同av
我都係用NOW 有netflix
apple tv 想買都唔知有咩用
淨係睇apple 戲?
你可以拎嚟打下game嘅
有咩game 好玩...認真
我唔認真去搵,不過喺Apple Store試過啲賽車game
如果當係畀小朋友玩嘅game,佢demo嘅絕對ok
緊片源又係另一回事
4k片無錯,象數比8k片低
但係4k片有機會清過8k片
因為清唔清除左關resolution 事,Bitrate/ format亦係重要因素
加嘅8k片多數來自YouTube, 格式為dv9(媲美h.265) bitrate最高為48Mbit/s,但一般片源bitrate 會再低,分分鐘得1XMbit/s
而4K片加高bitrate,例如blu ray 用h.265,去 82Mbit/s至128Mbit/s,會仲清過youtube或者其他網旣8k片
同埋而家俾人upload 8k,日後8k真係普及,睇返舊片都冇咁柒
我講緊片源
片源又係另一回事
因為清唔清除左關resolution 事,Bitrate/ format亦係重要因素
加嘅8k片多數來自YouTube, 格式為dv9(媲美h.265) bitrate最高為48Mbit/s,但一般片源bitrate 會再低,分分鐘得1XMbit/s
而4K片加高bitrate,例如blu ray 用h.265,去 82Mbit/s至128Mbit/s,會仲清過youtube或者其他網旣8k片
我講緊片源
片源又係另一回事
加嘅8k片多數來自YouTube, 格式為vp9(媲美h.265) bitrate最高為48Mbit/s,但一般片源bitrate 會再低,分分鐘得1XMbit/s

我都係sony tv +apple手機
sony 已經內置netflix youtube
而且本身手機youtube app已經可以直射上電視
真係想租/買戲google store都平D
apple tv 可以話係完全無撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞