[DSE2018] 放榜討論區

1001 回覆
135 Like 9 Dislike
第一次睇
年經
提提大家
個分有咩唔掂老連都要check
啲on9仔好鐘意鳩改卷
利申:就係爭maths一分搞到要retake
助長鳩改卷
我人生青春的一年就咁畀班仆街浪卷左
呢個世界冇公平
提提大家
個分有咩唔掂老連都要check
啲on9仔好鐘意鳩改卷
利申:就係爭maths一分搞到要retake
appeal其實真係好唔公平
明明係個marker錯我個分都要打折 痴撚線
本身marker改錯有得升分機率已經低 仲要打完折再高過cut off少少先真係有得升
助長鳩改卷
我人生青春的一年就咁畀班仆街浪
有星
我坐u望4
只要中文有三我就已經心滿意足
有冇人收到hkcc health care 既offer?
真係好驚
梗係中國文學
Hello熱朱古力奶
自修用咗一個月拎lv2
中學遲發力嘅底唔差嘅話 攞住15 16分入去hd/asso 花多少少時間溫書入返degree 唔難
科大已經步入final 既尾聲 又係時候推廣下科大俾大家

各位DSE既同學仔大家好, 唔知你地諗好入咩大學同讀咩科未呢
今日我開呢個post就係為大家打打氣, 順便同大家介紹下科大

1. 科大名聲好, 排名高
科大, 別名Asia MIT, 香港第0
根據QS排名, 科大曾經超越港大成為左香港第0
科大既engine同business係17年既排名更加比港大個排名高唔少
第時入到科大比d豬朋狗友問你出路, 你都絕對可以好驕傲咁講我讀科大啊, 相信唔少人都會讀你叻仔叻女

2. 科大學術氣氛好
大家咁辛苦入到大學梗係想追求更多既知識
科大係呢方面就訓練到學生十分著重讀書, 每星期都安排唔同既功課同測驗比學生溫故而知新
你可以見到既就係同學落堂去就擁埋去教授到問書, 問完就會去拉把溫習, 同學之間都會有各種既學術討論, 係咁既氛圍底下, 你GPA都自然會高啦

3. 科大男女比例均衡
街外人經常流傳科大係咩少林寺啊, 格劍聖地等
呢d其實都係唔太正確既講法
以business school為例, 16intake男女比例為47:53, 53既仲要係女黎
試想像下上堂acct堂, 前後左右都係女既話, 你每堂都有動力去上啦
Source:http://undergrad.bm.ust.hk/eng/why/students/our_students/index.jsp

再聽下幾個名人分享科大:
1. 嶺大分數, 三大名氣/engine就是ust(鍵盤騎士, 2015)
相信大家都聽過呢類型既說話, 想用大學黎證明自己能力, 科大絕對係你既首選

2. 港大張xx/鏗x都同鍵騎有唔少交情, 佢地都好支持鍵騎入讀科大civil, 認為係明智之選

各位DSE同學仔聽完係咪心動呢, 如果係就請立即登入JUPAS Account, 更改你既選擇至JS5xxxx (任何你心儀既科大科目)
祝福你地DSE都能順利渡過, 9月係科大呢個大家庭見

Credit to: 銀河的夏天雨姐姐
https://lihkg.com/thread/178391/page/1
有咩問題 你都可以搵銀河姐姐問架
有冇retaker緊張到痴線
same
好撚驚白白浪費咗一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞