IT界討論區:(30) 貼糧單是常識吧 汪汪汪

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
聽過神抄未
咁有幾多個可以做到佢咁先得架
對一般人黎講game行業條career path係咪冇乜前途
夠無恥就得
其實香港做game多數都靠課金搵食

大家記得唔好做爛市
分享下intern寫game經驗

No paid intern黎 不過我開左學之後佢出糧比我繼續做
人工以未grad黎講還可以
不過個designer係基本功打得唔好的
唉...都係搵返D主流野做好過
但我portfolio大部份都係game project多,如果去in其他area嘅工會唔會好蝕底
巴打本身係CS major?
因為小弟唔係CS major,但major有一半CS related所以web server,computer vision個類野都識少少,我咁嘅條件去見工係咪會好輸蝕?
你識呢啲已經勁過大部份cs fg

anyway 聽乞食啦IT狗

唯一解釋係啲公司都覺得IT係低賤工種 香港IT狗唔做都無所謂,反正之後有外勞
寫app/ui既工應該有加分

如果你隻game有份寫back end 你寫落cv都應該有加分

如果你唔係完全用晒現成engine 而係有自己寫啲rendering(例如shader 或者3D相關計算eg自己寫VR engine) 或者有自己寫啲physics(例如collision) 咁computer graphics/vision相關既工會加分

如果你有自己寫啲algo(例如real time path finding/clock synchronization之類) 咁programmer位有加分 code狗位就唔睇呢啲既

(上面自己寫game個時全部玩過 勸想自己寫game既巴打一句
識寫game畫圖只係佔個project唔夠一半 marketing更為重要
唔會輸蝕
香港玩OI最勁個啲人 唔少都唔係讀CS的
對勁人黎講 major讀咩係唔會令佢份CV柒的
每年出十幾個到啦 話少唔少
唔該哂咁多巴打嘅解答 ,等我諗清楚自己想點行先
除左game 有冇對其他field有興趣
我而家間公司請緊人 我都想有下一手同事接到我啲野 computer vision相關

Btw你本身major咩
六千蚊
中五程度會識咁多嘢你都唔信啦 BTW,2010年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞