IT界討論區:(30) 貼糧單是常識吧 汪汪汪

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
還上一手既數
我知要執 但點估到會乜comment同document都冇先得㗎 仲要改啲variable name做x, y, z, item1,item2…
比條生路嚟行下都得掛
同改名做foo bar有得揮
呢D名如果上過堂都知道係大忌黎
雖然有啲串,但我讀三大7-8個comp course成績都係top20%,唔係好叻但都唔算係code monkey掛,而且人人一開始都係唔識架la,點解唔可以試下
yr2讀咗乜可以7-8個comp course, 我cs yr2個時都冇咁多
咁你都冇錯 但好多人開頭好有心做 但過一排就收曬皮 搞到呢行個生態好差囉

如果你keep到有心做同學嘅 咁冇理由唔歡迎你入行 呢行好需要多啲咁嘅人去撥亂反正

不過如果你係想玩下咁嘅心態就求下你唔好啦
因為我每個sem都overload
反而我想問點解讀咗咁多cs course都可以唔識java
OO lang都算係core中嘅core
因為有個fd讀完爛晒grade,叫我唔好讀
java應該係就易學個隻?
其實爛grade又點, 出到黎都無人睇gpa, 如果你話讀phd就另計 我有舊同cs gpa 2.3一樣搵30k
其實呢度d巴打只係怕生面孔姐
你講入行佢地會就起哂鋼咁

記住唔好做爛市就得
佢都答咗自己啦 讀完咪又係唔識,根本唔關事
寫web, app呢d係睇api做人, 你識睇個種lan唔代表識用個lan係某方面做development
要識又要易
老實java算易 又唔係叫你學c++
我覺得c++既type system明確啲 我覺得啫
但我就係讀左c++,冇讀java
識c++ 等如識所有OO language
自己諗吓點解會識c++而唔識java
下下拘泥喺識咩language度點做IT呀
唔識咪學囉
所以我咪問佢係咪威
c++ syntax同關鍵字用太多簡寫
document少且混亂 好多obscured
library多 太多種開發模式多到變成過度設計
純粹係幾鐘意c++姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞