IT界討論區:(30) 貼糧單是常識吧 汪汪汪

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
佢應該講servlet個d,但又唔識自己搵
明concept都要識syntax掛?
正常人要你新工換lang做通常一星期內進入狀態。。。
不過就唔係c++囉
所以咪上黎問應該學邊樣lo
Over左
識C++唔代表知道java既parameter passing 唔代表知道javascript既prototype 唔代表知道objective c既messaging
Java仲要可以有inner class同static inner class
係你唔敢出comfort zone姐
java好簡單 人地話爛grade就detered
唔似你作風波
問題係人嘅時間有限,你咁講不如全部lang都學L晒?
Language reference用開cppreference.com

開發pattern就係team既問題...language只係工具 點會blame個工具太自由 應該係blame唔諗清楚點用個工具
一個星期夠
最主要知道邊度搵document
跟住已有code做
因為我每個sem都overload
反而我想問點解讀咗咁多cs course都可以唔識java
OO lang都算係core中嘅core
java應該係就易學個隻?

Lmgify
Concept都有唔同的 其實如果concept一樣既話 邊個食飽飯無野做去開發一隻concept一樣只係stntax唔同既language
磨左十年c++ 係可以有即戰力的
有冇諗過係咩都要學下
Hku係撈埋做一個course 仲會教埋你GUI同過時既applet添
磨十年c++都50k啦仲洗學新lang
一星期咁勁,自問冇呢個能力,我都係收皮先
常見既language 全部 學L晒佢
唔係叫你一兩年完成呢個target 但throughout 成個career學L晒佢
一星期知道用咩keyword google/stackoverflow已經好夠做
I know ar,所以我係問我呢個case短時間應該學邊種
仆街嗰嗰SM 三個月就走
三個都係咁
正正就係樓上你呢個意思
一星期夠哂睇哂existing code
除非legacy code太西
正路第二個星期已經可以開始commit
我睇返左你個case
首先你要識make個war同run個war
Keyword: how to compile war
Keyword: how to run war with tomcat/jetty 視乎你用邊樣

然後改code
首先第一樣唔關language事 係system design既常識
唔好覺得啲code係玩鳩你 唔好覺得啲code係垃圾
有啲位你覺得寫得唔靚 好可能係你唔了解成件事
你了解左之後可能會發現其實係最靚既寫法黎

至於具體coding 其實你唔講大約方向 都唔知比咩suggestion你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞