IT界討論區:(30) 貼糧單是常識吧 汪汪汪

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
寫code 唔一定要數好
點樣差法?
小弟就冇次寫完可以one take出正確result既
on on99咁有時連new都唔記得new就彈bull ref exception
寫code幾好幾差都好 unit test is everything
唔岩改到岩 有時要睇成日stack overflow
可以試下鳩做
試到work之後再重構
最後先諗optimization

講真現實入面好少會有cs型既math problem
console砌個星星形果d數學型題目

多數係處理client邏輯
點會冇啦啦叫你整條fibonacci sequence

算啦,都係個句,加下呢D,使撚考既咩
真心有幾多FG,會識用for loop星星整三角形?
最撚簡單,好撚似某公司某新請番黎既Code狗連casting都唔撚識
加下IT 咁撚難請人,開撚個低價, 個個老腦細都狗衝咁濟
唔關係,事實現實好多,就係你開底價,講撚到自己幾熱誠,佢都會比你做
因為IT真係好撚難請人, 一打開個Jobsdb 幾十份工,會主動搵你.
不過我都知,IT咁撚柒既工,無人做好正常
不過好似我公司為例,幫仆街高管, 請撚左條友番黎,就當多左個人,
好多野要求就要更加快,害撚埋我,做幾做又問一問,做幾做又問一問
真,總之狗唔撚搭七咁
加下愈做愈撚毒,愈撚唔正常.
唔係講笑,有時照鏡真係覺得自己做到成碌柒咁既樣
完全唔識打扮
不如試下襯下衫
唔麻煩的 搵半粒鐘match好邊件衫襯邊條褲 然後就fix死呢個組合就ok
難請人正常
好似web咁
好難架, 我覺得香港真心鐘意做IT既人係唔多,其實好多真係為左money 先走入行
一無興趣,基本上就唔會自我增值,你都知呢D IT tech 年年都唔撚同,一年又有好大變化
好似IPhone X 咁, 頭上同個底多撚左碌柒, 好撚多app之前寫得唔撚好又要攪撚多獲
加上加下咩react native,好快睇住會害撚死好多 寫app既仁兄 學新野

web仲更加,JS 都幾十鍾. 要玩都玩撚死你
算啦, 都係個句.
唔想再屌柒IT ,做IT做撚到個人愈黎愈頹,
個種頹發知內心,
基本上,一到返工就是撚但就出門咁濟,公司又唔使見客
關鍵同team無女同事,
其他team女仔十年又唔搵你一獲.
所以基本上打都唔撚打扮就出去.
(利申:同team 同事基本上全部都係咁撚樣)
我HD都淨係學過java xml php
講真邊學到咁多仲要真係講得上係叫"識"

我CSS JavaScript都係叫中學學過
其實HD 學過既野好表面
好多請人,你一講到FG,如果你又無實質野比到人睇
其本上人地都知你水平去到咩地方

都係個句,
香港IT 就係無人做,
一黎IT真係太撚柒
二黎真係無咩人對IT完全有興趣
所以做filtering個時都唔會太嚴格
一般肯做正正常常都,開價唔高,好多公司都會照殺
所以我咪唔撈打code
真係廢事搞衰IT
其實真心,唔勞IT 係最好
呢行真係,係香港無咩出大幾出路可言
不過你如果 code 唔得,唔做code狗,你都有自知知明
最慘係有好多,咩都唔識既都做埋code狗害埋人
叫比教有專嚴
都係
知道自己唔掂就唔好搞

轉入hea D既support 算
個個似你咁咪好
最慘係好多FG 咩都唔識,開個低價,一樣請.
連登仔有樣講得無錯,好撚多腦細心態就係諗撚住,反正programmer都係抄code
我使撚用咁多錢請人?
之後請撚埋哂D 九唔搭八既FG
害人拖長Project時間進度
所以我咪唔撈打code
真係廢事搞衰IT
其實真心,唔勞IT 係最好
呢行真係,係香港無咩出大幾出路可言
不過你如果 code 唔得,唔做code狗,你都有自知知明
最慘係有好多,咩都唔識既都做埋code狗害埋人
都係
知道自己唔掂就唔好搞

轉入hea D既support 算
個個似你咁咪好
最慘係好多FG 咩都唔識,開個低價,一樣請.
連登仔有樣講得無錯,好撚多腦細心態就係諗撚住,反正programmer都係抄code
我使撚用咁多錢請人?
之後請撚埋哂D 九唔搭八既FG
害人拖長Project時間進度

HD做實習個陣都清楚我會係做support既人黎
因為我自己係鐘意幫到人解決到D問題個種feel
雖然個陣D對象只係家長同中小學生
但係有成功感

全世界係咪咁唔知,但香港好多公司心態係咁
抄code都唔易架
我覺得唔識唔緊要既
最重要有 sense
勁多人淨係識點用啲 syntax
一啲好簡單既原理都唔知
今日開始返ogcio intern
但無做coding幾個月好多好基本concept都已經無咩印象
統計下 呢到有冇人係唔識reverse single link list

基本上乜algo都唔識
data structure亦唔熟
因為pointer linked list呢啲根本對code狗黎講平時係冇機會接觸

btw上面有巴打話unit test is everything
我做咁多年工一個test都冇做過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞