【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 7】

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
唔係話第一集就做第八卷咩
少一集都係少呀 第八卷真係覺得無咩需要放入去做 另外出都好呀
其實係OVA嚟
第一集做第8卷後半,墓地一天
第二集做返第7卷
可能做完第7卷中間夾住第8卷卡恩村先做第9吊你癮
我覺得後半好睇過前半
咁咪好
不過好似cut左巨人同蛇果度
得騎寵果度+騎安茲果度+沖涼果度
坐騎嗰度
其實屬化王國咪算
你屠城死咁多大將(雖然幫唔到墳墓咩手)
但係贏民心 以德服人
最起馬力計算器會幫安茲 更了解世界大小事 重有機幫安定人民 唔使自己on99咁用莫莫咁忙
其實屬化王國咪算
你屠城死咁多大將(雖然班人幫唔到墳墓咩手)
但係贏民心 以德服人
最起馬力計算器會幫安茲 更了解世界大小事 重有機幫安定人民 唔使自己on99咁用莫莫咁忙
身份問題
本身不死者對人類黎講係勢不兩立
佢唔咁樣屠城
脫髮王根本唔會走投無路主動屬國化
人類怕嘅唔止係佢嘅力量
同時係意識到佢嘅殘忍
所以點都係要屠一次
如果屠其他國家既城 損失無咁多
始終戰力器既朵眾所鳩知
如果留到佢命為墳墓出力應該獲得唔少消息
要攻城可以向帝國打(要開佢波搵個光明正大既理由唔難)再繼而顯示自己既國力有幾咁強盛。個人搵王國開刀太浪費人才 雖然j出血 但係獲得既利益唔係最好
個設定係帝國國力勁王國好多
王國只係靠兩個人頂住
一個戰士長一個公主
仲要戰士長話唔到事
而公主已經歸順
要屬國化一定係搵帝國行先
講人才帝國一個脫髮王都夠贏王國成班貴族
唔好做第8卷落第3季呀屌你 出OVA呀
已經做咗
咁輕易輪帝國咪更好突顯大墳墓戰力差距
講智慧公主已經屌打脫髮 加上脫髮係隻狼黎 佢係等待時機咬安茲
相比起戰士長,指甲刀等雖然智慧唔高戰力更加幫唔到咩手,但係佢人生經驗多獲得既消息一定唔少對安茲有用 最重要係人民/英雄既精神領袖 好多出名既人都聽過佢個朵 如果佢係肯跟安茲 咁個國家一定無現在咁冷清 會興旺d 同埋公會問題一定會獲得更好既公信性,唔使搞場大龍鳳打聖國先話俾人聽其實安茲好好人
變相做少好多步驟
屠城係手段
二揀一揀國家的話
永遠國力行先
如果王國真係咁勁就唔會年年俾帝國屌打
比起名聲
國家資源同制度至係重中之重
王國有一兩個突出嘅人都無用
因為組織鬆散制度太弱
黑社會同貴族話事
戰士長服安茲又點
成班貴族分分鐘話埋佢賣國
如果佢真係咁勁
當初就唔會俾幫貴族陷害派去卡恩送死

而公主都係做幕後玩家
屬唔屬國對佢完全無影響
佢亦唔理
對營運國家黎講
公會只係錦上添花
講公信性
佢係不死者係死症
戰士長同指甲刀認證都無用
公會理論上獨立於國家
王國變屬國班冒險者一樣走
強如帝國都係咁
本身一盤散沙嘅王國情況唔見得會好
竟然質疑無上至導的計劃
其實黑社會已經被安茲搞掂咗 根本唔係問題黎
而貴族可以廢除(有名無權 什至刪晒貴族)留公主做人質(線人)掌握內部情況 戰士長同同女主作為定心丸穩定人民恐慌
同樣 用屠殺方式唔係上策 用殺雞警猴方法太浪費 不但浪費咗生產力 而且令其他國家有更大既武裝上既戒備 打個比喻等同為咗快d為政府獲得大量錢 而賣國咗區內所有設施/設定 雖然可以獲得大量錢 但導致其他國家唔會黎你度旅遊 什至連自己國家既人都想離開
導致流失既唔只係人才(藥劑師等) 留低既都係空殼 導致留係魔導國都係老弱殘 好既都走晒帝國要安茲去搵人去興旺返國家
咁點解當初要用屠殺既方法去征服國家?用武力係最後手段,前者安茲有好多方法去搞。
如果呢個係劇情需要就算啦
其實黑社會已經被安茲搞掂咗 根本唔係問題黎 而貴族可以廢除(有名無權 什至刪晒貴族)留公主做人質(線人)掌握內部情況 戰士長同主作為定心丸穩定人民恐慌
同樣 用屠殺方式唔係上策 用殺雞警猴方法太浪費 不但浪費咗生產力 而且令其他國家有更大既武裝上既戒備 打個比喻等同為咗快d為政府獲得大量錢 而賣國咗區內所有設施/設定 雖然可以獲得大量錢 但導致其他國家唔會黎你度旅遊 什至連自己國家既人都想離開
導致流失既唔只係人才(藥劑師等) 留低既都係空殼 導致留係魔導國都係老弱殘 好既都走晒帝國要安茲去搵人去興旺返國家
咁點解當初要用屠殺既方法去征服國家?用武力係最後手段,前者安茲有好多方法去搞。
如果呢個係劇情需要就算啦
點令王國屬國化?
如果唔展示實力點做到屬國化?
你係皇帝冇啦啦有條友嚟同你講今日起我做你大佬你都唔會信服佢啦
所以我話要屬國化帝國
機會成本就係搞王國
反之亦然
而二擇一的話一定係屬國化帝國
本身國力強王國太多
而且唔屬國化王國都已經控制到王國

另外要屬國化帝國
只要搞掂一人就得
要屬國化王國要搞好多人
因為王國一盤散沙
要搞掂各個貴族
不確定因素大好多
簡單講就算國王臣服
反國王嘅隨時反枱
到時咪又係要屠城

ps: 大前題係安茲有諗咁遠
其實可以兩邊通殺
顯示武力唔難做到 可以兩邊都收入旗下 一統兩國
e+既問題係 其實可以唔使用武力都可以收服到王國可以令損失減少 獲利更多
屬化帝國亦可以屬化埋王國 無限制二選一
我認為安茲用錯計謀令到獲益少咗
錯有錯著,安茲只係想要認識「朋友」咋,
可惜自己班下屬全部痴缐又高性能......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞