(物管)FG Offer問題

343 回覆
18 Like 7 Dislike
長短週/輪流on duty,做法就睇盤而定
大部份正確,不過如果係住宅你做正某啲發展商嘅盤就恭喜你啦,雨季黎到時你會一日去5至8個單位睇漏水,你覺得有乜時間做paper work??
商場其實平時有咩野要做
同埋人流愈多愈忙?
Thanks巴打
收工咪有時間做paper work 囉
睇你做邊項
tenancy就睇客
cs就睇投訴
operation就清潔工程保安車場之類野

唔同team 工作內容好唔同
請問物管花紅有幾多,一個月,二個月有冇?
主要睇d 無聊鳩野。
通常會分一個area +幾個雜項比你。
Eg 比你睇7~8樓+保安
咁你就睇曬7~8樓既租客+保安既各樣事宜[eg. 夠唔夠人, training, 加人,之類既濕鳩野]
通常有個保安supervisor, 你點鳩佢做就得。
同埋交下d 例行report[開個word/excel, 是旦貼幾張相]
再埋睇下個保安交既IR 咁囉。基本上唔爆鑊就成日坐係office 到做d 手板眼見野咁。
有時間就同d 租客吹下水, r 下野飲野食之類。
就算爆鑊都係即刻射個email 比工程部, cc 全世界, 係咁問佢幾時搞掂就甩得身。

簡單黎講就係虛渡人生
同埋人流多其實唔撚關你事,不過人流多就多人仆街, 我意思係真係仆街果隻。 每次有人仆街就要寫ir. 不過都係改時間地點傷勢。 黎黎去去果幾味。
係有d on9客打黎投訴囉, 乜鳩都有不能盡錄, 人肉錄音機+有線客服上身佢地就吹你唔漲。
最緊要係個心態。
得閒去r 下d 免費野飲哄下d cs 囡囡同腦細都幾過引
呢行既話 工廈>商場>商廈>住宅。

切記, 住宅真係狗都唔撚屌,入到去仲撚衰過做狗
港基mt做唔做得過

唔計物管既19工作性質,有良好晉升空間
入呢行黎講,算是咁

發夢聽番黎
依行通常幾多年升一級? 依家係咪要讀返個物管課程先有得升經理?

如果由pa/apo做起,留係原公司升職會慢d,但每隔一兩年轉一轉公司,通常都可以升一個title,不過升到上spo之後就要做耐些少,草多些少經驗兼要進修(pro dip、master),然後入會,跟住上apm就會較有說服力,因為e家d物管公司請apm通常都要求見工者入左會。
唔該晒巴打
btw 行內有無話邊間好做d
邊間既MT?
呢行咁本就賣笑
做一陣就考到ho啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞