海毛蟲嘅益處

520 回覆
4822 Like 59 Dislike
  “每年五、到六月的海毛蟲最肥美,前來購買的人也最多。”李叔說。
那麼,如何吃海膽謂之正宗?

李叔說,吃海毛蟲新鮮最重要。將挑選好的海毛蟲洗淨后,用剪刀去掉芒刺的軟刺,用羹匙挖出殼內的內臟,就可以品嘗了。

如不想直接品嘗,也可將海毛蟲放入冰水加上檸檬、鹽浸上10分鐘,再吸干水,這樣一道爽鮮即食海毛蟲即可新鮮出爐了。或者搭配適當的調味料,讓醬油的調味汁充分浸透到海毛蟲后,再放入口中,也是鮮美無比。海毛蟲還可以與其他食材烹飪成菜肴。海毛蟲炒蛋、爆炒海毛蟲等都是做起來簡單,吃起來美味的菜品。
那麼,如何吃海膽謂之正宗?

李叔說,吃海毛蟲新鮮最重要。將挑選好的海毛蟲洗淨后,用剪刀去掉芒刺的軟刺,用羹匙挖出殼內的內臟,就可以品嘗了。

如不想直接品嘗,也可將海毛蟲放入冰水加上檸檬、鹽浸上10分鐘,再吸干水,這樣一道爽鮮即食海毛蟲即可新鮮出爐了。或者搭配適當的調味料,讓醬油的調味汁充分浸透到海毛蟲后,再放入口中,也是鮮美無比。海毛蟲還可以與其他食材烹飪成菜肴。海毛蟲炒蛋、爆炒海毛蟲等都是做起來簡單,吃起來美味的菜品。
淨係紅色果隻肉你唔會買到, 要特登訂
其實點解d大陸西咁需要壯陽
曬乾拎嚟煲湯 鮮味過元貝同響螺
香港海靈芝
食左會延長
屌你老母有無搞錯 post哂出黎咁香港人食咩? 大陸已經有小龍蝦食 依家講埋比佢地知海毛蟲 香港仲有平既海毛蟲捉同食咩?

真係好嬲 酒樓叫又貴到仆街 依家自己捉都要同人爭
不要再吃我们的海毛虫了
巴打們要靠佢補身既就入定貨啦
依家有藥房可以訂,個價重日日升
已經買定幾箱放係屋企廢時食炒價
問番老闆話原來以前海毛蟲屬稀有藥材
所以只有皇帝先可以食用
搵日組團捉 好似當年海参咁 發達大計

要快過大陸人,唔好咩都輸俾人
咁又唔係話驚地震,只係機會難逢,有機會梗要去捉 d 試下
好似喺繼藜麥之後 又一個超級食物 因為低卡同埋易飽肚 所以減肥都可以食
成日釣魚都釣到架啦
海毛蟲用黎做魚餌一流
有本事不要來搶啊,金莎又搶奶粉又搶,屌你個閪
此帖必火 造福炎黃子孫
海毛蟲請咗好多打手
乜撚都話壯陽
樓主做乜開post講 一陣炒到貴晒點算
原来海毛虫这么厉害 前几天跟老公到香港玩 我们也捉了几条 但看他这么奇怪最后放回了海里 好可惜啊!!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞