[Mission Impossible] 在雲之南

440 回覆
51 Like 5 Dislike
我都覺得瀘沽湖好正!!坐湖邊個時好好feel
坐船公價 上島無野睇 當泛下舟

拉市海同茶馬古道就

聽日行程睇落ok

普達措都係親親大自然 老人家應該鍾意
我係里格同佢地坐左陣

樹蔭下 聽住浪聲 傾下計

藍天白雲 實在太美好
我拼車都有啦......環足成日咁濟抵到爛
係,大家千其一定唔好去,茶馬古道本身唔去,個司機係咁哄我地,最後信咗佢,真係喊出黎。
依拉草原騎馬好貴,原來免費行都得,個司機又吹到有d地方行唔到,入到去先知做咗水魚,都係翻客棧聽人講先知 仲要發現無帶我地去納柏海
佢地收左佣架 我都試過俾人撩

企硬就得

納帕海同依拉草原其實係同一個地方黎

雨季儲水多就係海 其他時候就係草原
又真係幾抵

我原本想去趙家灣睇日落 天陰慳返
你冇用微信支付就落大雨都要出去食
我就用美團叫外賣...真係超方便架
美團 係落單果時俾錢 定送到先俾錢?? 仲洗唔洗另外俾貼士

未用過
落單就要俾
落單時付款,唔洗俾貼士,要俾配送費,通常係4-5蚊,某d鋪頭一樣野食要俾埋包裝費$0.5-$1@1
除左美團仲有個叫餓了麼既app,有d鋪頭淨係會出現係其中一個app
麗江我淨係見到美團 應該多人用小小

其他地方就餓了嗎
月光廣場上面有個龜山公園 呢到有全世界最大既轉經筒

同經幡一樣 風吹過就當祈左一次福 轉一次就代表念左經

當地人同我講 去到宗教場所 一定要順時針行

而轉經筒一定要轉單數次數

斜路係雲南絕對係一大挑戰 幾乎無可能一口氣行完

夜晚會著燈 可能會靚好多 但我肚餓 要去搵食了

再講多次 我唔係專登影人架

DAY8 完
接下黎要推薦一下我真心覺得好食同有人情味既鋪頭

其實之前係獨克宗古城我都去過兩間大眾點評排名比較高既鋪頭

但係一間貴 一間太多人 仲要連白飯都唔識煮

我叫外賣 見到有人等左半個鐘都未有白飯上

結果我膽粗粗去左格離鋪 一個客都無既川菜館 問佢可唔可以幫我炒個飯

老闆娘好爽快咁答應左

間鋪係位於獨克宗古城中心 係小巷入口既左邊第二個鋪位

認住間老字號特色藏餐 我就係去左呢間連飯都煮唔好既 (不過小菜都唔錯的)

間川菜館就係同一條街 前幾個鋪位

(我唔記得影低個名 只可以咁標示 )

門面

有幾種炒飯 豬同牛都唔錯

佢會問你食唔食得辣 記得點都要小小 熱辣辣有鑊氣 加埋辣椒粒 一絕

我第二日去 撞到一對法國黎既回頭客 我仲幫手落單

重點係我唔係唯一覺得間餐廳野食唔錯既人

最後一日返黎之前 我都有去食 老闆仲請左我食酸奶同生果

走之前同佢地傾左好耐計 大滿足
用極轉折既方法搵到手機D相

補返上面間藏文化黑白精品客棧既相

落單嗰時畀晒架啦,送到唔駛再畀
但你要有手機支付如微信/支付寶
好chill呢啲生活
沒有之一
話說有冇人聽過普者黑
有d蓮花同溶洞睇
睇相幾正

交通好似唔太方便
樓主影的相好靚

BTW 我上星期都去過雲南

樓主影的相好靚

BTW 我上星期都去過雲南

多謝 原來仲有人睇緊

可能我地曾經係雲南某個地方擦身而過
雖然我唔係湯告魯斯 但係我真係完成左一項不可能的任務

可能上年係四萬十川 踩左一程22KM既單車關係

今次去雲南 又挑起左條根 瀘沽湖因為事出突然無踩到

黎到香格里拉 已經無野可以阻到我租車踩既決心

登登登登 目的地 納帕海同依拉草原

其實係同一個地方黎 有水就係海 無水就係草原

借圖

出發前朝早淨係食左碗米線 叫左個青祼餅做備用乾糧

PENCAKE黎 甜甜地 幾好食

上網人地話古城附近好多租車既地方 我淨係求其揀左間就腳既

MERIDA 雞車 無避震 20蚊全日 另加支大氧氣 25蚊

玩命之旅 正式開始

認住呢個路口 沿斜路直踩見到中石化油站轉右

見到大大個寫住去石卡雪山既廣告牌就無錯 底下有條小路

小路盡頭轉右 你就會見到一條大直路 再踩阿踩

呢到沿路你會見到疏落既大小花田 黃色既 好似係狼毒花

秋天既時候會變成火紅色

原本我打算去小中甸花海 爬完文發覺花海一字其實係吹出黎

好彩無去 點解? 因為真正既花海就係依拉草原既入口

雖然唔係人工花田咁 整整齊齊 密密麻麻

但係一樣咁靚 想真正被花海包圍 你可以行入小小 花既數量會更多 更密

好多人都會係到停車 影下相 甚至有人會係到野餐

好溫馨 個阿爸仲抱住個女俾佢係花海到飛黎飛去

係到除左成功收獲一批靚相 我仲成功解鎖黑炭成就

影完相 我頭也不回地繼續向前衝

花海前面條路係一條暗斜 成幾公里長

我踩幾腳已經酸到仆街 幾十米就要停低抖抖

當你見到呢堆石塔既時候 就代表你同我一樣中左伏

點解? 因為踩錯路囉屌!!!

好撚彩我半路睇多次個地圖 其實正確入口應該係花海右邊條小路

呢條長命大斜係入雪山既 唔怪得知我會踩到隻狗咁

不過錯有錯著 我係半路休息既時候 撞到一對廣東家庭

阿爸係呢頭做野 阿媽同個女黎探佢

如是者又吹左一輪水

跟住係去依拉草原既路上 又撞到佢地一次

因為佢地都一樣行錯左路去雪山

踩左應該有10KM左右 我要停低補給一下

點知又見到一家三口 佢地仲請我食左串串燒 幾好食

一望無際既大草原 一支唔凍既可樂 同一盒凍左既青祼餅

我唔識講 你試下就明

出發 向左邊山頭前進 而呢個只係數之不盡既其中一小個

踩阿踩 我都唔知自己踩左幾長既路

沿途真係無咩心力再拎部相機出黎

因為我背囊負重應該有2KG 睇落好似好小 你踩落就明

加埋你睇下背後個天 你就明我點解無咁既閒情逸志慢慢影

再向前踩 環湖路既後半段你會見到納帕海

想好似我咁環湖 記得一定要行順時針方向 落斜多

但係中途都會有幾段小上斜

最辛苦既一定係出左環湖路 入214國道返香格里拉既路

踩左兩三公里 你會見到一大條上山既暗斜

哇屌 如果你有睇過衝鋒21

我呢一刻既心情就好似瀨那去美國特訓咁

死亡行軍 進行中

每踩一下 腦入面都有把聲叫你停低

隻腳真係好酸 我懷疑再踩多幾公里會橫紋溶解

好彩既係 當你捱過左呢段長命斜後

入左山 就係一條落山既大直路

記得注意安全 剎後製 停下放下 BREAK會過熱

阿媽 我得左啦 係香格里拉阿!!!!!

右邊極細忽既就係納帕海

入城 還車 六點 食飯

川菜 炒飯 麻婆豆腐 拍青瓜 好好味

MISSION IMPOSSIBLE ACCOMPLISHED
咁睇唔開
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞