[Mission Impossible] 在雲之南

440 回覆
51 Like 5 Dislike
正式開始前 帶返個頭盔先

以下內容僅為本毒意見 並不代表連登立場

旅遊涉及風險 景點天氣可好可壞

遊玩時有機會咩都見唔到 如無雷同 實屬不幸

極簡版行程

香港 昆明

麗江 束河古城

白沙古城 白沙壁畫 玉水寨

黑龍潭公園 象山

瀘沽湖

大研古城

獨克宗古城

納帕海 依拉草原

松贊林寺
HELLO 無圖

由於係夜機到昆明既關係 加上落雨

一落機我就要狗衝去坐機場巴士出市區 再趕最後一班既過夜火車去麗江

點知過左成半個鐘我仲係原地 因為佢要等客

終於我係班火車開出前最後20分鐘左昆明市區

雨勢有時頗大 昆明站對出有一條大直路 我就拎住行李一路跑過去

跑到半路我開始FEEL到高原地區既熱情

跑 安檢 跑 月台 跑 車廂

我訓下鋪 對面係位大姐姐 佢問我拎左張紙巾 跟住大家就傾下計

佢係深圳黎 放低左工作 想換個心情

熜燈 然後就沒有然後了

成晚我無咩訓到 眼光光到天光 跟住同佢匆匆一別 就真係沒有然後了

DAY 1 完
賓周巴
留名
HI
一個人去架?
毒遊
醒左之後 其實好餓 因為對上一餐已經係尋日下晝上機前食

到左昆明又因為趕車既關係 咩都無食 淨係買左包餅 食左幾塊

麗江站去古城 其實坐巴士就可以到 唔好信門口拉客既 5蚊位拼車

而巴士劃一收費只係一蚊

去束河古城的話 我建議出到市區再搵藍麵拼車或包車

因為巴士只係去到成公里遠既門口 加上唔識路的話 極有可能當失路

束河古城門口旁邊有個旅客中心 有咩問題可以搵入面既人幫手 (當然期望唔好太大)

下面係客棧

安頓完之後 即刻狗衝出去搵食

基本上你靠大眾點評 係唔會點中伏 呢到推介一間叫文奶奶既餐廳

價錢公道 份量算多 味道可以

醫包左個肚 就係古城四圍行下

夜晚好天會有少數民族歌舞表演 可惜是夜天公不造美 取消

DAY 2 完
至於點解身為孤毒的美食家 竟然無食物相呢

我都唔知點解

電腦睇唔到部份手機既相
其實一直好奇點搵巴士路線,邊個站上車落車
百度地圖
果然鬼國唔太受歡迎
富士post巴打
撐下場先

THANKS 上次遊記都好似見到你
你有無去邊玩阿
睇完玩大左巴打個po,又決定去廣島

但九月尾十月先,而家唯有睇下遊記過下引先
我都想去日本
係幾靚,不過講緊我十年前去時,麗江/束河已經改建左好多新既建築,
個風味係差 d 囉 ... 不過 overall 唔貴,去見識下都唔錯,但深入探究就不必了。
最靚既獨克宗古城都係早幾年燒左

重建完雖然都係幾古色古香 但都好可惜
山高皇帝遠

呢邊少數民族多 其實唔太支那 本地遊客竟就另計
心動不冋行動啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞