[月經] 油卡/油券資訊分享 (窮L&新手專區)

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
剛申請了 ESSO 未到手,普通平 $3, 不用月結,即場俾現金或 Credit Card, 但不能儲分
邊間
esso
發夢見到aesso 積分可以折現
平到$3 咁多仲要現金
想問邊到可以申請
公司卡來
如果係公司卡, 平$3又少咗啲喎。

好多公司卡$3.5起跳
邊間咁荀?
新世界旗下成堆子集團子公司
公司卡唔好討論啦,普通人申請唔到。

我朋友港鐵做,shell 減 3.5定3.8 添
你地啲公司卡咁正嘅
我張shell -2.1
-2.25
有中港牌又經常出入大陸嘅話,d油費平到仆街
醫管局, 機管局有冇油卡可以申請?
同問醫管局,自己做緊,都唔知有冇/點申請

講出黎仲好似好威咁
我得e個, 但係唔係好想記數
2.4/5.4 不了
Esso smile 卡現金都減$2.5 啦
只限星期二 三
請問邊到有加德士油卷拎呀?
個問題係啲公司卡冇跟住油價調整
例如8月esso係星期二三-$2.2
咁如果你當時有張-$2.4已經爽死

但而家油價升左
esso變左-$2.5
但公司卡唔識改,-$2.4就變左廢卡

除非本身就係神卡-$3以上嗰堆
http://ec.ltn.com.tw/m/article/breakingnews/2595797

國際油價今日走跌 原因卻是看衰經濟前景...

由於對全球經濟前景感到擔憂,油價今日走跌。(路透)

〔財經頻道/綜合報導〕前幾日油價不斷上揚,不過今(29)日油價呈現下跌趨勢,可能是2016年中以來單月最大跌幅,但是理由卻不怎麼令人振奮:因為市場對全球經濟前景感到擔憂,而且制裁伊朗原油出口的烏雲仍未散去。

《路透》報導,由於中美貿易戰持續緊張及美元走強,使投資者得企業盈利及經濟成長感到擔憂,雖然美國對伊朗的原油出口制裁將在1週內生效,油價仍在本月下跌7%,達2016年7月以來的最大跌幅。

由於前景的不確定性,基金經理們已連續4週下調原油期貨及期權的多頭部位,來到2017年7月以來的低點。

不過由於對伊朗制裁即將生效,國際原油的供給依然緊張。美國則因2016年中以來,原油生產多了3分之1,供給則較為充足。而麻六甲海域週遭油輪儲存的原油數量較少,顯示亞洲的供給會較為緊張。

而知情人士也向《路透》透露,伊朗原油出口的幾個主要客戶國,如印度、中國及土耳其等,因為擔憂國際供給不足以填補伊朗缺口,正醞釀抵制美國對伊朗的石油制裁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞