茶餐廳啲檸茶其實點沖

89 回覆
44 Like 4 Dislike
其實凍檸茶比唔比走甜走冰?
我去個幾間, 一間完全做到, 一間勉強做到, 幾間話比唔到走冰, 一間仲過份同我講除左凍飲個$3仲要收多$2先肯幫我落單,我都係想飲得健康小小姐
查實你明唔明咩係檸茶
走甜走冰
你其實想要既係熱檸茶
其實因為身體問題, 我係想要唔係熱水唔係冰水嘅凍檸茶, 即係普通室溫既水就得, 照計凍飲我完全同意, 但我唔明點解有餐廳沖到有餐廳就完全唔得
因為凍檸茶既茶係一早整好 嘅,方法上面有,
你要少甜少冰走甜走冰呢D係要每一杯特別另外整嘅,
既然要特別整,咁樣上面一早已經加左糖嘅已經唔用得,要重新做,

我既做法係茶膽+熱水+糖+冰,
唔用得凍茶做,凍水+熱水會令到杯茶好鬼難飲,
用熱茶 加冰 又要做到剛剛好 少冰 走冰既效果,
如果好忙又多單,邊個咁得閒杯杯做到一樣,不如快D做多幾杯好過,
有D水吧要同時兼顧埋小食、甜品、外賣,

西餐廳 好多時用茶包冲熱水就算,糖水另外俾所以普遍係差過茶餐廳
所以一係就凍檸茶,
你要少甜少冰走甜走冰不如叫杯熱檸茶仲好,
因為 加冰 會溝淡杯茶嘅
學到野多謝巴打
有咩計 又唔撚識 又想出下聲 比下面啦 話晒都讀緊小學
識貨
不過我係買捷榮茶粉
溝Lipton紅茶粉
I mean奶茶
基本上我日日都煲奶茶
留名學嘢
2包LIPTON紅茶+一包車仔紅茶
如果沖奶茶我會將一包LIPTON紅茶轉做車仔普洱
奶茶我發現好飲與否係夠唔夠多糖
咁你同垃圾台仔飲珍珠奶茶有咩分別
奶茶緊係飲奶味茶味
太多糖就唔好飲架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞