茶餐廳啲檸茶其實點沖

89 回覆
44 Like 4 Dislike
以前做茶記檸茶好似係茶膽再溝水,比例1:1
個茶色先透透地
奶茶就唔洗加水
檸茶唔同茶膽 要溝水
以前做機場呀鴻小吃水吧 year1 既時候
茶膽係整奶茶既 檸茶要溝1/3水
凍既話就完成左既茶膽加水 加糖
溶哂就等佢凍 通常都要第日先用到

茶膽點整呢? 我地用茶粉 落袋
用茶記既壺 茶記爐
唔知咩爐黎 但茶記煲茶專用
滾左就回來拉3次 要高拉 撞茶撞走苦澀味
D泡就係撞哂出黎既空氣 茶會滑好多
拉完就再煲多3個字 再來回三次
咁就係茶膽 我一開始成日都撞到出哂界

利申 我果間成日有人外賣奶茶
因為都整得幾好飲 又認真教既
所以依家仲記得
以前做一間英式酒吧果時因為有做lunch 所以學左(果間的做法)
我用舊式果種鐵壺 用熱水沖一次個壺(連埋個濾袋)
再落一個rock glass份量GE茶葉 加熱水到8-9分 撞佢4次 焗5-10分鐘(睇你急唔急用)
for客(用jar落7成冰 茶膽落4分1 再落熱水 )
for自己(用pint glass 7成冰 茶膽落6分1杯 再落熱水 再加糖水同檸檬)

以前果度學係咁教 未必係正確做法 但個味唔錯
我美心做過水吧時 :
(1) 先下2片檸檬
(2) 倒入八成滿的滾水
(3) 再加「2滴」濃縮紅茶葉沖出來的茶 (超濃茶味)
落 2滴有D 色就好了,太多會俾主任話
唔怪得美心咁難飲
走囉
你岩,記錯小甜 應該係熱茶膽+糖放係到等凍
用我啲閪水
煲完一定要格夜先出味
煲完好似要焗佢9個字先拎黎沖 太耐年前
支那人扮咩野都唔知係度吹水
要研究哂色香味,溝幾種茶,好勁
純粹提醒 驚你以後用錯
巴打既不恥下問用錯
呢個post幾好
有料到
唔同地方唔同茶葉
唔同沖法
雖然少部分玩野
但大部分都幾勁

同國際金茶王比賽香港區代表做過同事
佢教我沖茶
真係做過水吧,但D茶真係唔識,用味覺手法同無咩剩記憶講:

茶其實求其淡少少就得,唔係奶茶唔駛勁濃紅茶,一字記之若淡,LAPTON已經夠做。
三至四片LEOMON,大約三份一至四份一個。
D茶如果要凍飲唔好入雪櫃,室溫就夠。
凍飲要熱落糖,約一杯兩湯匙。

以前煲茶黎講D茶唔知咩茶,我做時就兩溝,一杯滿茶葉煲一大約2L水,然後一直滾到D茶葉大部份浮面就撞茶兩ROUND,凍奶茶就就咁加糖兩大杯等ORDER再加奶落客用杯,凍0茶就一比五茶水溝,一杯糖等ORDER落檸檬。

順手檸水,2L清水溝一杯糖,約一杯兩湯匙。
做pt果時教1:1飛機水同茶 (茶係奶茶果隻)
過熱唔用得,會變濁,所以要等15分鐘先可以用
留名學嘢
凍: 有d會係將平時煲完"助"住晌爐既熱奶茶茶底, 倒少少出黎加糖再加溫水 (如果熱茶底即加冰好多時會"反"哂, d色會好濁)...

有order就倒d開好咗既茶, 加冰加檸

熱: 熱茶 (熱奶茶茶底), 加熱水加檸
美人做咩咁低質
啲火開幾大都係咁既溫度架啦 你想講開大火呀?
茶底好就得 其他係點都一樣
同捷榮買茶膽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞