茶餐廳啲檸茶其實點沖

89 回覆
44 Like 4 Dislike
有冇做茶記嘅手足講下有冇咩比例咁 自己沖陣味硬係怪怪地
用最平既大陸垃圾茶葉
十份一糖漿
切完擺咗好撚耐既檸檬
水喉水整既冰

茶底起碼兩三種茶葉溝出黎
16個Lipton 茶包沖成一壺茶
攞隻佢地啲杯先啦
屌無個留言係有建設性,個撚個都小學雞懶好笑 戇撚鳩
yellow label tea +檸檬都好飲過茶記嗰啲啦
12 包錫蘭茶茶包沖一壺茶 加檸檬 糖水
正自己沖係咁沖 但咁樣好澀 可能我落太多或者太少糖掛 但飲出面啲檸茶你唔覺會飲完一淡再想飲落去 但自己沖就飲飲下就
咩茶葉不是重點 反正間間唔同
重點超高溫煲茶 煲到酸
煲好要撞茶 你睇片d人拉到好高撞落去唔係扮型
係真係有用的 撞5-6次ok了
之後糖檸果d唔講了
屋企沖得唔好飲最主要係唔識煲茶
茶餐廳大部份都係用最下價既茶葉
如果好似水仙香片咁沖杯茶就晒鳩氣 倒左佢啦
識煲茶就算唔撞茶衰極有限 好似整蛋糕麵粉過唔過’西’ 雖然層次唔同 但唔會衰得去邊
[凍檸茶]

首先準備 :
一個兩L既水壺

紅茶葉
檸檬酸切片

———前一晚———
1.煲紅茶
2.拎隻隔茶網出黎網住水壼,兩個水壼來回撞1次 = 1次,呢個動作做6次
3.拎個兩公升壼裝1/3既糖,然後加入紅茶搞匀
4.用保鮮紙包好放入雪櫃冷凍
———第二日———
1.倒落杯度
2.加檸檬

[熱檸茶]
1.煲紅茶
2.拎隻隔茶網出黎網住水壼,兩個水壼來回撞1次 = 1次,呢個動作做6次
3.倒落熱杯
4.加檸檬

我見啲紅茶係一罐罐紅罐嘉頓Size既

淨係記得呢啲步驟
利申當年做廚房佬,睇個水吧啊姐2日做一次呢個動作
Sorry for 1999
你既建設性又係邊?

Lipton茶包8個 1.5L熱水
茶膽+水,分量自己倒倒下就知,加檸檬加冰,落小啲水落多啲冰,因為茶膽好熱
入post唔可以係入黎學下點沖? 你話我入黎搞破壞就話
茶低都用幾隻紅茶喎
茶底
我小學雞唔太明咩叫撞
煲茶撞茶先係重點
茶底都係用幾隻cheap雞茶葉溝
唔只撞 你連google都唔識
凍檸茶:
前半部份茶膽制作部份正確
後半部份:一個膠水壺只落兩個外賣凍飲杯份量的糖+三份一膠水壺份量茶膽+三份二膠水壺熱水,搞溶後攤凍加冰就飲得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞