其實你地對事唔對人真係好咩?

543 回覆
40 Like 285 Dislike
學波台班友又唔似
玩膠玩得佢咁柒
笑撚死人咩
對事唔對人有咩問題
鬼叫你做埋d on9野
臭西
利申 我唔係樓主男朋友
所以咪話..
根本樓主假膠黎
越屌佢佢就越開心
咁就唔好比佢停喇
(亞洲週刊,2017)

用埋APA in-text referencing

智慧地將了李敖一軍

作家李敖與余光中相交多年,他評余:「為人文高於學、學高於詩、詩高於品。」在李過去主持的節目中,經常調侃余光中,把他所寫的詩評得一文不值。有人問余光中:「李敖天天找你碴,你從不回應。這是為什麽?」余靜默片刻,回答:「他天天罵我,說明他的生活不能沒有我;而我不搭理,證明我的生活裏可以沒有他。」很有智慧地將了李敖一軍。

一如多數作家,余光中有極為敏銳的觀察力。有一次余受邀擔任中國時報散文文學獎的五位評審之一,規定首獎必須超過三票,該年競爭激烈,難分軒輊,無一超過三票,評審僵持不下。季季說,余當時出面講了一段話,他說以前住香港時,看電視的賽馬轉播,常看到兩匹馬跑得一樣快,好像同時到達終點,但最後都能分得出勝負,「差的是半個耳朵(有一說是以馬鼻分高下)的距離,就分出高下」,意思是說文學也是「半個耳朵的距離」,建議大家再重看一下,後來再新一輪投票,果然就產生 首獎。

季季組辦過很多媒體的文學獎,也經常擔任評審,她說,「(半個耳朵的距離)是我聽過的評審委員裏面,最精采,或者說最精闢、觀察最入微的一句,而且是最幽默的一句話」。同為華文現代詩壇大家的鄭愁予接受《聯合報》訪問時對余光中推崇備至。他說,余光中不只寫詩,還兼擅散文、評論、翻譯,加上其高潔人格,在華文現代詩壇「沒人可超越他」;論全方位的文學表現,他認為余光中是「詩壇第一人」。鄭愁予指出,余光中是一個溫暖的人。某次出版社為鄭愁予過生日,余光中看到新聞,特別寫信向他祝賀。這種溫暖的文人風格,現代已相當少見。

你講個個咩農場未聽過
You are what you read

Reference都要講公信力㗎戅鳩
一睇就知篇文全無價值可言
成篇文都係度刷余光中呢條撚屌鞋
唔提下佢兩蔣時期做過啲咩好事
讀多少少書都識呢條廢老人品有幾差喇

結論:飛機文都好引?
連Ching都可以誤會樓豬你好打極都有限
樓主早晨,食左早餐未
好心樓主你唔好咁癡線啦 旺角唔多間 唔合理你又唔走 仲要比錢 件貨未到手 你都唔算accept offer 抵你比人屌
好心樓主你唔好咁癡線啦 旺角咁多間賣野食既 唔合理你又唔走 仲要比錢 件貨未到手 你都唔算accept offer 抵你比人屌
cda早晨
樓主午安,食左lunch 未
Cda早晨
唔駛咁認真喎
佢叫下你ching唔通會生左碌鳩咩
睇開啲啦
cda晚安 吃晚飯了嗎?
我唔鍾意比人叫Ching
好多呀叔都唔鍾意比人叫呀伯
喜好無理性原因
咁唔鍾意都係錯?
講野學唔到樓主d臭西語氣
連登那有囡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞