[金洲勇士 - 橫掃火箭] 2017-18 NBA季後賽討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
沙比阿朗素
有冇nba例子
依家考完Dse 睇nba playoff好正常喎🤔🤔🤔

嗰班算廢青喇
beckham>貝克漢姆,依個將所有音譯晒,但係冇考慮邊個音其實唔使發。
ozil>厄齊爾,依個其實讀嘅話大陸版係似用德文讀,德國人都有機會聽得明。但係香港讀奧斯爾係完全無可能明
讀書個陣真係反而少睇live
碧咸個譯名又係幾on9
港譯就無左個k 音
大陸名就手多加個h 音落去
NBA係少好多呢個情況
一黎外國球員始終唔係多數
二黎因為美國個邊就算佢地講英文已經多數跟開原文發音你照住譯就係
足球先多呢個情況因為香港D報紙佬多係唔會同你去睇非英語媒體睇
NBA嘅話就gobear,香港版你見到完全唔係個回事。大陸版好似係戈貝爾,起碼用法文個音去譯,英文gobert一定唔係咁譯
有無人知禾湧今年個攻防排名分別係聯盟第幾位?
睇上面幅相都知,香港譯高拔,如果佢係美國人咪冇問題,但係佢係法國人,所以就明顯錯咗
網絡都冇咁發達喇 隨時都搵到條reddit睇

嗰時成日係香討r d低清垃圾link睇 仲要唔順
U=大學生
告啤譯番好聽少少做高拔符合番廣東話語言習慣有咩問題
而且NBA基本上係唔存左譯錯音呢個問題
因為美國媒體多數都已經發啱哂個音幫你做左呢一重工序
又話湧區
矛人識答既
朋友傳來這段片,問我點睇。我話,雖然ZaZa係衰,不過呢球走過啫,唔係楔腳,唔好屈佢。
?
#NBA 西區決賽,#勇士 Kevin Durant首戰開轟37分,勇士以119比106大勝 #火箭 13分;Durant今天再轟38分,比首戰還多1分,結果勇士反倒以105比127慘敗給火箭22分,這感覺不太對,這道理也說不過去吧。

這樣的詭異反差,也讓我想起12年的往事,當時火箭總教練Mike D’Antoni仍是執教太陽時代,曾在2006年4月7日出戰湖人一役,讓Kobe Bryant狂飆51分,賽後仍稱讚防守Kobe的Raja Bell,表現非常稱職。

D’Antoni當時是這樣稱讚Bell的:「Bell防守再稱職也不過,只不過Kobe就是Kobe,誰都擋不住!」D’Antoni會稱讚Bell防守稱職,並非反串、講反話,也非只因太陽最終以107比96拿下最後勝利,所以講什麼話都對。

Bell當時則有解釋他被稱讚的理由:「我的作用就是讓Kobe淪為1對1單打,只要他一直投,就代表其他4位湖人球員只能望球興嘆,只要其他4位湖人球員得分不能多到能擊敗我們,我就完成任務了。」我當時認為這根本是Bell的歪理。

因為被Kobe得51分,還可以大言不慚說自己防守達成任務,然後教練也拍手說稱職,這根本是一搭一唱強詞奪理!但是現在想想Durant前2戰手感熱得發燙,勇士隊友也一直餵球給他投,無形中隊友的威脅性就降低了,火箭只要守住其他4人就有贏球機會。

D’Antoni在首戰吞敗後也的確說過,火箭可以經得起Durant轟37分,但是經不起Klay Thompson也得28分,然後自己失誤一堆,被勇士打出快速攻守反擊,事實也證明,今天Durant飆38分,火箭不讓其他勇士球員得分且減少失誤,反而以大勝22分收場。

所以相隔12年,D’Antoni的某些信念與理念仍是對的,他們就是希望Durant和當年Kobe一樣,自己飆分就好,此役零助攻更好,只要讓Durant淪於單打獨鬥,其實某種程度就是Durant守住勇士隊友,讓他們無法一起得分,對火箭反而不是壞事。
"I'm not sure if these are my last two games," Doncic said at the EuroLeague press conference, as per Alex Madrid of Eurohoops. "We have yet to make this decision. Perhaps after the season."

吹到可能留歐洲

使唔使咁憎帝王阿
如果呢隊係有KOBE既馬刺呢
冇睇一日hupu

原來今日除左圍保救渣之後,仲有圍波救渣
就輸到仆街
上年可愛咪係囉
你一條友拿哂個波黎打
咩隊都輸啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞