[自己樂壇自己救] 本地無咁主流樂壇討論

387 回覆
78 Like 16 Dislike
其實只要唔係一副要不是中國人照顧你們既口吻已經係對d band仔最好既支持,當然如果你有時間有精力試下向你鐘意既band問下佢地有冇野可以幫手都係好事啦(預左講完呢句又會係度比人屌)。一隊indieband幾個人既工作量講緊係人地主流果邊一crew人做緊既野,再加埋平時份工講真有幾多個頂得順
好想聽下巴打隊實驗野
擺低一蚊
sorry 以後都唔敢話d band收得貴喇
我試過有隊band要拍mv個時主動pm問佢地洗唔洗幫手
雖然冇咩特別技能,但叫做多個人多雙手,幫手拎下重野咁
同埋我覺得最易又對隊band好大幫助既就係睇show個時唔好咁怕醜
眼見好多人開pit唔玩,叫拍手唔拍,叫一齊跳唔跳
其實觀眾投入d已經對香港既band係一個好大既支持
試過小紅帽想開pit 比人屌返轉頭做乜撞佢
有無人去緊睇意色樓個gig?
預其想佢哋上台拎獎
不如希望佢哋好似觸執毛/鐵樹蘭咁,會被邀請做表演仲實際啦
同意
都係嗰句,呢個階段格硬塞獎俾佢地只會係拔苗助長,例子可以睇下草東拎金曲獎,俾人屌到飛起
唔係話香港indie band唔高質,而係事實擺在眼前,佢地係未被主流聽眾所接受,現階段應該係透過唔同途徑逐啲逐啲滲透傳揚開去
不過其實大家都心知肚明,supper之所以上到水面係因為佢地玩嘅嘢喺indie band界入面係最pop嗰隻,所以先可以被903力捧
但就算假設聽日逆流/鐵記加盟某間大公司,都未必可以好似supper咁被媒體重視,始終啲電台除咗錢之外,都要顧及播出街聽眾嘅接受程度
唔好話拎獎啦,上年觸執毛上台表演,已經有一班無知的人插佢哋阻住謝霆鋒
依幾日瘋狂睇show
角樓+TTN
無知真係好可怕
btw ccm呢類style其實叫乜?
香港除左話梅鹿仲有邊隊玩呢種風格?
Math rock?
大家點睇hocc同閃靈合作
不過唔會黎到香港表演架啦 屌你老母港共
想睇閃靈 可能遲下會特登去大港開唱睇
好彩有去
點解唔會? 黎過幾次喇喎
個人鐘意nowhere boys嗰種風格,比較合主流口味
Dusty bottle - Forever Summer
https://youtu.be/XVTCLzoZLfs
今次揾JACE唱到k pop咁
香港r&b不再是由Aga獨佔
https://youtu.be/XPFze5_JxKc

Sophy唱soul / r&b其實好過aga, 尤其是live
https://youtu.be/0ZbkoAgPcXU
我覺得浪費左dusty bottle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞