[自己樂壇自己救] 本地無咁主流樂壇討論

387 回覆
78 Like 16 Dislike
自由定價係我哋最後玩個幾場show 先係咁做

多謝你share 我隻歌
我果時係底價$20包郵賣
比咗$30 後尾先知掛號郵費都$2x定唔止
https://youtu.be/Nz7eiJBOgf4

Instinct of Sight 啱啱出咗新歌
製作同個故事都好有feel

全中心聲
Per se新mv, 仲以為派逝水如斯先
點知係。

https://youtu.be/huSD8EvdL3E

仲題材仲要係自殺
唔講都唔知維少斷過手
慾望 浮生於腦海 你想得到幾多
俱往矣

聽Fabel唱live, 尤其係喺lost star, 真係享受黎
老老實實, 雖然係dough boy第一首廣東rap
但佢真係捉唔到廣東rap既精粹
https://youtu.be/yU1RnavUnu4

有撚排跟老味學野
上面嗰句認同,但係都唔係學老味啦下話
老味係得啲詞夠鳩夠癲夠喪,rap起上黎technical嘅嘢冇樣掂喎
學下seanie或者future好過啦
原來連登有indie post
留個名先
我聽開觸執毛 ios killersoap(算唔算本地 )
算呀
我個post叫無咁主流係因為好似ios咁都開始入到主流樂壇
雖然傳媒開始接受同幫手宣傳indie band或者新興廠牌

只係受眾仲需要時間去儲
香港人根本對聽新歌要求唔高, 一味流行經典50 年
上次叱咤見到觸執毛真係扯左
鐘意聽nowhere boys,有冇咩band介紹 點留意
鐘意聽nowhere boys,有冇咩band介紹 少留意indie band
認同其實係需要時間
主流媒體都慢慢接受緊,903今個星期都有上逆流新歌
新人留名
我自己覺得sunny幾好野
初初無聽indie既音樂都有因為佢聽過鐵記
招魂有無人睇新碟show
講真, 雖然903 個分獎方式係用air play造星
呢條公式早就被唱片公司買起dj就可以有獎係極度on9 既事
但如果唔係當年supper moment第一個上到903 舞台, indie真係一世都上唔到水面

今年我真係期待逆流或者ios上到頒獎台
但面對既係supper, rubber, tonick, dear jean呢個新世代4 巨頭, 難丫
有啲窄 始終重型野係香港係真係唔多聽眾
好難夠pop rock or even pop song打
講真定格其實已經好易入口 如果拎黎做電影主題曲都應該上到位
我覺得ios elvis scream+呀寶唱做出黎個效果好正
呢樣就真係唔好諗喇,始終主流聽眾要接受到重型嘢都仲有一大段距離,903格硬頒獎俾佢地同tvb頒獎俾chok有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞