[自己樂壇自己救] 本地無咁主流樂壇討論

387 回覆
78 Like 16 Dislike
有隊神婆樂隊黎緊角樓音樂節有專場
The Pafala
https://youtu.be/J0-MFSuhFbk
如果係尋晚或者今晚出show就堅係啱feel
佢地d show都幾多gimmick野睇, 貼哂符又燒衣紙灑溪錢

啱啱過左7月14 有興趣可以按入去睇下

https://rockamdepot.com/

除左The pafala外, 仲有d shoegaze band可以留意下
另外仲有我playlist入面有既david boring同埋teenage riot
如果ios要再行前
阿寶live水準真係要加把勁
佢唱live已經好過好多現成歌手啦
紅唔紅睇傳媒點捧既啫
我反而覺得佢唱得好穩好聽
平時有睇開佢igstory
成日都聽到佢live唱
Full band Live始終受場地PA音響影響
香港場地細 佢地樂器多 台上好多時聽唔到自己

佢好撚勤力 所以真係進步咗好多
幾時先錄好隻碟呀ios
上面有人話ios開始入到主流所以唔點介紹
你出街塭十個人問下睇下有冇一個識先啦
新歌都冇人post討論下
可惜佢地各自要返工,想佢地隻碟出快d都難 成年冇睇佢地show只希望佢地唔好咁快解散變小紅帽
同埋好心你班child登仔聽歌淨係聽個vocal學咩人講聽band sound 叫你聽下招魂又話好嘈不了 意色樓又話人唱乜鳩 懶係聽歌中二病以為自己與別不同又唔撚識留意下其他樂器做緊咩 淨係係度話人主音把聲唔得個樣唔得唱live唔得 一係就話樂器好嘈唔夠邊隊邊隊勁 個band界咪比你班柒頭破壞晒囉😂 不如你返去聽dear jane聽TL啦屌你
話人唱live衰可以試下走上個台度感受下d mon睇下塭唔塭得返自己把聲 睇下你變唔變旺角大媽
利伸16年開始留意香港indie 彈開bass 上年出過大學show上到台除左鼓聲咩聲都聽唔到,屌人就叻果班人不如自己夾返隊band寫首歌出隻碟比人學下野拯救香港音樂好過係度批鬥人啦
其實呢個post算高質,隔黎post話有場show由朝睇到晚先兩三舊係度嫌三嫌四都廢事入去屌,你班港豬聽眾太低質真係唔配有好音樂 樓主救乜撚呀😂😂😂
隔離個post我有份嫌貴 角樓音樂節full day pass要6 舊幾水, 不過入面有d shoegaze band我都未聽過, 得閒要按入去睇下啱唔啱聽先
https://rockamdepot.com

其實如果招魂或者意識樓有咩歌鍾意既可以介紹下, 人就梗係懶架啦如果唔係我使乜開個post乜歌都放下
一車車港豬比九百蚊睇一日clockenflap, edm show都未嫌貴啦
果d點同, 人地外國出左名嘛
請一個黎舊錢夠開幾個角樓音樂節喇
唱著幸福之歌 師兄中肯
講真家陣出show 錢得雞碎咁多,
千幾到幾千,仲要一個樂隊四五條友分,
幾百蚊 點生活?
Show錢一日唔升 真係怕d band挨唔住
再係咪都屌果d 想聽香港音樂
不如反去聽twins

節衣縮食 反住正職吊命 仲要俾人隨便批評
香港做音樂真係淒涼
係囉
睇場GNR$2480炒到過萬,即使原價買到都會話抵
睇場五月天周杰倫一千幾百睇兩個鐘都大有人在
而家睇場band show$600 睇足fullday都係度屌人唔出名唔值錢 就算人地出左名你咪又係當人唔值錢 本身免費睇到既band點解而家要比幾百蚊睇呀
d band收多你兩個錢好似攞你命咁 個個咁諗d band邊有心機接show呀?講真大把band收幾舊水玩場show 佢地食餐飯call架貨車裝樂器都冇左啦。
不如你接左個post佢唔好係度獻醜話救樂壇啦
係band soc果陣請隊band叫佢地自己出價都係講緊500~2000蚊五個人分呀,我睇到都唔好意思主動報個double比佢地(勿相認 )你又知唔知租個場搞show要幾錢呀?d band錄首歌出隻碟要幾錢呀?指個mv又幾錢呀?寫歌錄音練野時間又值幾錢呀?今日你係度話indie高質係因為隊隊都蝕撚住掉錢落海做歌比人聽咋
個pool咁樣惡性循環過多幾年睇下仲有冇有質素既香港band?隊隊都解散唔係冇原因
角樓個show請啲band都幾多元,有punk 電 Shoegaze postrock
咁呢個真係唔係你控制到, 人地紅左同你唔紅就係咁, 我開個post只係想多d人聽到indie sound, 比幾多錢睇一場show, 幾多人去睇唔係我地控制到, 你話惡性循環我唔反對, 但你音樂既身價係睇你有幾出名, 而唔係有幾勁。 有幾勁只係一個因素令你出名, d band係味蝕住做, 全部都係marketing黎

講真, 我又唔係無買碟無去睇band show, 一場CD release show先兩百幾睇成兩粒幾鍾
角樓音樂節收600 幾 下午午點聽到10 點, 一場一粒鐘185 蚊, 我好明白佢想比機會細band都有專場既機會, 但你問我呢d間中睇下show既人會唔會去睇, 我只能講我唔會。

你話香港樂壇多得我地呢d唔肯比錢既乞兒攪到收皮, 掉翻轉講咁香港大大話話有成千隊indie band, 係唔係要我比哂副身家去支持你地買靚料玩音樂?
有支持有分享本地音樂出去已經
Band soc又爭取下褔利 就會有良性循環
觀眾聽同keep住留意

不過唔同意樂隊挨蝕住做係「marketing」
做音樂同你我一樣會返全職 分走時間同精力
我收工番到屋企寧願做廢青 所以有人做 要支持
佢地外加抽時間寫、作、同錄音
追音色又買下架生
出show幾百蚊 除左當見下樂迷 諗唔到其他理由

再講 出碟最少幾十萬 大少少50萬
台 燈 聲控 設置 印刷 等等
平時全職 /無乜收入 要一鋪過嘔出嚟
可以話儲蓄一筆清
除非有商業幫下手贊助
如果唔係除非係李嘉誠個仔

所以某d band ,鐘意請用心支持
唔鐘意就當無聽過
人心肉做
下次都係唔提價錢算, 講錢傷感情
講真角樓音樂節其實有d吸引力, 起碼一堆post rock同shoegaze好少機會出現
自己like左the pafala佢地落左好多心機喺場景同埋d小禮物幾有心思, 如果去到我185 蚊都會支持下
但你音樂既身價係睇你有幾出名, 而唔係有幾勁。 有幾勁只係一個因素令你出名

呢d觀念你都係返去聽TL啦

掉翻轉講咁香港大大話話有成千隊indie band, 係唔係要我比哂副身家去支持你地買靚料玩音樂?

你覺得你又比到幾多?8蚊買首歌200蚊買隻碟定係600蚊買張飛?

當你做晒加埋$808又夠唔夠d band仔買部interface夠唔夠我買隻b7k

仲有d人成日話d indie show黎黎去去都係果幾隊,又唔諗下唔係果幾隊既show根本就冇人黎睇

所以咪隊隊變tonick dear jane寫d垃圾情歌出黎,又有人識又有錢收係冇左尊嚴姐 不過唔緊要啦紅就得啦
關聽tl咩事
唔岩聽咪自己求其塭d野代入下囉
你而家算唔算夾band夾到發窮惡
唔想同你嘈
你一個fans賺到808 蚊, 100 個fans就8 萬蚊
夠你買隻b7k未呀?

唔通你揾唔夠100 個fans就走黎屌9 d fans無比8 舊水比你, 成班乞兒黎8 蚊買首歌都唔撚比?

真係好想知你果隊咩band黎窮到咁撚惡
真係有閱讀障礙,下下睇上面就唔睇下面
你似發窮惡多d 開口埋口乞衣乞衣
事實上而家係100個都唔夠我買隻b7k呀 你1000個黎又點?我隊band都係值$1000一場show 袋錢同蝕錢既都係搞手呀傻仔 不過人地$200一張飛五個人入場就請得起我啦
唔計整隻碟要幾多成本幾多時間,當佢0蚊好未
咁我當有100個買晒你d野當你八萬蚊呀,咁要幾多個買足先夠上面巴打講出隻碟呀?
跟住又當儲夠錢夠出隻碟啦,租埋場冇人黎蝕果d又點計呀?計你邏輯咪佢地抵死囉
我隊新band玩實驗音樂,鐘意咪遲d黎睇囉
Experimental
有冇得聽下
好快會出demo 黎緊會去ttn
多謝巴打支持,其實我真係好想係度理性討論
但太多人覺得買張飛買件衫就幫到隊band好多真係睇到好撚燥
啱啱開始聽招魂想問下奠嘅cd版係咪已經賣哂? 22/9係賣黑膠版?
咁請問如果想支持除咗課金仲可以點 真心求教
逼啲frd聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞