[開定先][純愛][假人假事]將星夜還給你

386 回覆
39 Like 2 Dislike
自定項鍊現身 仲話走糖

現身又點 鋪返岩條線姐 byw唔知其他線有冇人睇到
自定項鍊現身 仲話走糖

現身又點 鋪返岩條線姐 btw唔知其他線有冇人睇到

要跟保險果邊做 搞到好大陣仗,claim唔到就仆街鳥

睇唔透 但祝有好結果

無得啪一個月事少
但係一個月丁都無得打 極刑

自定項鍊現身 仲話走糖

現身又點 鋪返岩條線姐 btw唔知其他線有冇人睇到

諗諗下我15章都留低左幾多野下
自定項鍊現身 仲話走糖

我無留意 有無提示
自定項鍊現身 仲話走糖

我無留意 有無提示

你都係返去熟讀下自定
Vayne要出國?
btw 我諗起魔壺
Vayne要出國?
btw 我諗起魔壺

成班記得最清楚就係魔壺
btw出國唔關上面事
再btw其實vayne依個名都有啲玄機
16.

回到家中,我攤在床上,想了很多。

跟雨殷的冷戰,也不是第一次。

到頭來,我還是真的傷害了她了嗎?

最初對自己的承諾,已經失信了嗎?

那個不想傷害對方的我,已經不復存在了嗎?

吵架,到底能讓我們得到甚麼?

和好,又會讓我們失去些甚麼?

我凝視著剛買回來的項鍊,深深地嘆息。

雖說我以往也有數次談戀愛經驗,但是往往也是兩三個月止步。

到目前為止,雨殷已經是我交往最久的對象。

要如何維繫一段感情,這對於我和雨殷來說,同樣也是一門高深學問。

或許,我們需要的,是要讓大家明白彼此的想法,才可以繼續走下去。

我鼓起勇氣,拿起手機,向雨殷發送訊息:「星期六得唔得閒?有野想同你講」

發送成功之後,我放下手機,開始思考哄她的話。

想著想著,就進入了夢鄉。

……

星期六的下午,我們約在我表白的那個公園會面。

先到達的是我,這次,我沒有坐在鞦韆上,只靜靜的,坐在一旁的長椅。

沒有等多久,雨殷也到了,坐在長椅的另一側。

兩人隔著中間的鐵柄,默不作聲。

「點呀?又話有野講嘅?」最後先開口的,還是雨殷。

我深呼一口氣,開始說出心中的話:「其實呢,我真係唔識拍長拖。」

「吓?」

我未待她說甚麼時,便接著說:「我諗其中最大一個原因,就係我好易淡,可以好容易放低一個人。但係對住你,唔知點解,嗰種感覺好特別。」

我溫柔地細訴原因:「可能你太善良?太天真?定係因為聽到你成日講嗰句『你對人好,人地就會對你好㗎啦。』?我都唔知咩原因,但就令我一直想保護你落去。」

「仲記唔記得暑假去camp嗰時?」

「嗯。」旁邊的雨殷微微點頭。

「其實嗰次camp,令我更清楚自己對你嘅感覺。夜晚嗰時咪有活動嘅?雖然我前面講camp嗰part完全冇提過,但係嗰陣我咪遲咗入嚟嘅?入到嚟見到淨係剩返你隔離個位。當我仲猶豫緊嗰陣,羅sir就開口叫我坐上去。嗰一刻唔知點解,突然好緊張,個心係咁跳。」

我停頓了一下,看看旁邊的雨殷,原來低著頭的她,見我停下了,也看看我。

我就這樣看著她,繼續道:「我都唔知當時發生咩事,我唔知係因為我地平時喺同學面前好少接觸定點啦,但係你係第一個坐喺隔離就令我心跳加速嘅女仔。」

她看我望著她,又徑自低下頭來。

「跟住夜晚搵你嗰陣,一開始,其實我真係有啲嬲。等咗你咁耐,點知你第一句就話去訓,當時我就諗,難得一次機會,想同你睇日出,點知你又要訓,但我又唔想唔畀你訓,總之當時心情好矛盾。但畀你拉住嗰下,又即刻嬲唔落。」

然後我想起床上的那一幕,道:「同埋嗰陣時,唔係話唔想…但係可以陪喺你身邊、坐喺你隔離,靜靜咁望住你、拖住你,對我嚟講,已經好足夠。」

「經過咗嗰晚之後,我知道,你對我嚟講,並唔係可有可無,而係喺我心入面一個好重要嘅人。雖然,我一直以來唔係話對你好好,但係,我唔想就咁輕易放棄。」

「我知道,嗰日我訓死咗,失約,係我唔啱,我知道應該要氹返你,但係唔知點解畀你嘈兩句之後,又控制唔到我自己,又再一次咁傷害咗你。其實,我可能真係唔係一個好好嘅男朋友,但係,我對你嘅感情一直以嚟都冇變過。我唔知我地究竟可以行到幾遠,但係,你可唔可以畀個機會我,繼續同你行落去?」

「嗚…哇…」眼淺的雨殷,已經控制不住她的淚水。

痛哭的人是她,可是心痛的人卻是我。

我立刻坐在她身邊,抱著她,溫柔地輕撫她的背。

她在我懷裡,用那把沙啞的聲線,說出心底的抱怨:「成日都係咁㗎喎你…」

她輕輕搥打我的胸口,身體並沒承受多少痛楚,可是心底裡卻泛起了陣陣悔疚。

也不知她哭了多久,才收拾了心情,把話完整說出:「每次我心淡,想走嗰陣,你就同我講一大堆說話嚟留低我…」

她停頓了一下,強忍著鼻水,我拿出衛生紙給她。

「其實嗰晚傾計,佢地都有問我點解會揀咗你,我自己都諗咗好耐,我都有試過動搖。但係每次同你一齊嗰陣,我就會好放心,嗰種不安就會消失。但當我想搵你嗰陣,你又成日掛住打機,又好忙咁又唔知忙乜,又會搞到我好驚。」

「到底係我太傻,定你太犀利?我其實只係想你可以陪我多啲,就夠…」雨殷在我懷裡,說出她的請求。

「嗯,我應承你。」我答應道,然後拿出那條紅色項鍊。
「聽日11月11日,係我地嘅半週年紀念,雖然好對唔住一班光棍,但係…」我停頓了一下,吸引雨殷的注意,然後說出最甜蜜的話語,「我愛你。」

然後我向她展示那條項鍊,「依條鍊,係我特登買畀你㗎。」

她拿起一看,驚道:「哇,咁大粒紅寶石,咁咪好貴?」

「假㗎傻婆,平野嚟㗎咋。」

「車,我唔理,你以為買條鍊就可以氹到我?我先唔制!」

「好呀咁唔好要囉~我收返埋~」

「喂呀,衰人,唔准駁我!」雨殷立正坐好,讓身旁的我可以替她戴上項鍊。

戴好後,秀髮輕輕一撫,弧劃出漆黑的軌跡。

「靚唔靚呀?」雨殷轉過身來,讓我評價。

果然,跟預想的一樣合襯,還隱約散發出一種文學少女的氣質。

「好襯你。」腦袋一片空白的我,頃刻之間半個形容詞也想不出來,唯有這樣說道。

「嘻嘻,但我仲未嬲完喎。」女人真的是…可能是男人一輩子都搞不懂的生物。

「咁你想點呀BB?」我棄械投降,擁著她問道。

「你揹我上樓梯我就原諒你喇。」雨殷撒嬌道。

這樣說起來,下來公園的時候有一道數十級的樓梯,不算長,卻也不短。

「唉,服咗你。」但當然,無論她此刻要求甚麼,我都會一一答應。

「上嚟啦。」我蹲了下來,讓雨殷躺上來。

「我覺得你要減下肥囉。」

「咩呀我邊有好重喎。」

「ok~ok~係我廢。」

這時,雨殷卻在我耳邊,輕聲道:「我都愛你。」

我微笑,踏上一級又一級的階梯。

雨殷就這樣伏在我的背上,伴我走過那段不長也不短的美好時光。

是咁的,我自覺依排連登成癮得太嚴重
基本上深夜時分感情台同故台都比我全天候mon實晒
已經去到侵侵瘋狂既程度

其實我之前都講左好耐就考試要溫書乜乜柒柒
個post一開始都係一時衝動 諗住開定先
冇諗過真係keep左連續幾日有寫

其實考試好快就到 得返幾日時間
我對依科亦都唔算好大信心 同埋都幾重要
所以今次終於下定決心 要停連登幾日
所以到17號為止應該都冇文
但你地可以照問下野 或者諗下上面我到底up左啲乜鳩

依幾日拜託左位朋友幫我得閒望一次 我諗佢可能幾粒鐘入黎一次咁
如果佢見到你地有問我野 佢會識做叫我上黎
所以 我今日訓教之後 應該幾日唔會見到我秒回
巴打加油

我無留意 有無提示

你都係返去熟讀下自定

唔想
我聽日入醫院你就停一星期 我都唔知講咩好
告訴我這是謊言
支持巴打,唔好好似淫渣東咁走數就得
睇得出你寫呢個故係想畀雨殷睇多過畀我地睇
已經去到侵侵瘋狂既程度

依幾日拜託左位朋友幫我得閒望一次 我諗佢可能幾粒鐘入黎一次咁

屌言巴一定係嗰啲兩極既人
一係瘋狂追
一係索性乜撚都唔睇
咁逼自己有乜為
想上咪上,溫書攰想調節下心理好正常姐
呢幾日冇文睇了
已經去到侵侵瘋狂既程度

屌言巴一定係嗰啲兩極既人
一係瘋狂追
一係索性乜撚都唔睇
咁逼自己有乜為
想上咪上,溫書攰想調節下心理好正常姐

我係咁 強迫症
我打機都係咁 一係打到癲一係完全唔開隻game冇中間

我乜都唔知

我乜都唔知

我覺得比邊個睇未必係個重點
最緊要表達到自己內心
我聽日入醫院你就停一星期 我都唔知講咩好
告訴我這是謊言

天意如此

我乜都唔知

最緊要表達到自己內心

講真 邊有咁易睇到
最後都係自我滿足姐

我乜都唔知

最緊要表達到自己內心

講真 邊有咁易睇到
最後都係自我滿足姐

仲有滿足我地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞