[每日一張]只討論技術,不討論器材

795 回覆
57 Like 0 Dislike

instagram: k3lvinwong

上年旅行影 比少少意見

食緊飯 見到有d唔係好開胃
咩野黎

劣作

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣
完全唔識影相,部機用過十次左右啱啱先摸熟小小,想問下如果要影日落係咪一定要落filter?

唔係 我覺得構圖同曝光最重要 顏色有時候後製都可以執到好靚 但有filter個效果當然會再好d 但又未話到一定既
利申:窮撚冇錢買filter 有錯請屌

落唔落filter 要睇風景的結構
如果光暗分佈好平衡,即好似構圖上半部係天,中間一條分隔線,然後下半部係地或湖海,用graduate nd filter會幾方便,但都要揀啱類型(自己上網(B&H)睇下有乜野款)
但如果願意花時間後製,其實更唔洗被塊GND filter 拑制你的想法, 亦節省配件上的支出
市面上有free software, say Rawtherapee

i6s影

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣

火山地區?

請大大力屌我 想改善更多自己既不足

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣

火山地區?

上年去左冰島旅行

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣

火山地區?

上年去左冰島旅行

爆左好正
以前高登日日都係d器材post,日日都有人問新手買咩機好 但真係講技術既post唔多 呢家仲要冇左貓蛇呢d攝台垃圾
呢個post希望咁多位巴絲打真係純討論技術
主要希望咁多位巴絲打每日都post一張個日影既相,或者之前影落既相,大家一齊討論下。每日一張就夠,唔好多
希望咁多位影左好耐相/影左冇耐既巴絲都會討論下,唔好擺低張相求屌就算 我會每日都推post sorry for 1999

今日影,第一次影HDR。利申:新手,影左半年相左右

舊碼

玩左年幾 第二次影車軌

新手,no filter

呢種光正👍🏻

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣

火山地區?

上年去左冰島旅行

爆左好正

成個舒暢哂
佢一爆就幾層樓高
以前高登日日都係d器材post,日日都有人問新手買咩機好 但真係講技術既post唔多 呢家仲要冇左貓蛇呢d攝台垃圾
呢個post希望咁多位巴絲打真係純討論技術
主要希望咁多位巴絲打每日都post一張個日影既相,或者之前影落既相,大家一齊討論下。每日一張就夠,唔好多
希望咁多位影左好耐相/影左冇耐既巴絲都會討論下,唔好擺低張相求屌就算 我會每日都推post sorry for 1999

今日影,第一次影HDR。利申:新手,影左半年相左右

舊碼

過左咁撚先引到個東涌撚上水

爸打有冇試過整到張相變黑白?

上年旅行影 比少少意見

咩野黎

下一秒就變成依個樣

火山地區?

上年去左冰島旅行

爆左好正

成個舒暢哂
佢一爆就幾層樓高

爸打有冇影極光
岩岩去完台灣番黎 去行山見到
係時候正式開始討論

爸打有冇試過整到張相變黑白?

有,不過好多噪點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞