[每日一張]只討論技術,不討論器材

795 回覆
57 Like 0 Dislike
新手想問點影剛識走又打死唔肯望鏡頭既bb?
用m mode定焦,一隻手相機,一隻手飛燈,用大光圈加1/500到1000秒快門追住個bb走已經追到想死

如果想影埋夜景燈飾重死,個快門快唔到,個bb定唔到,一定蒙晒,點算好?

推高iso算啦

呢張我遲左影
之前有po過 求評
m

幾鐘意第二張 菲林黎?

本身買左張 ND filter試long exposure,呢張用左5秒
ISO 200 f4 5s
另外試過 45s 同 一分鐘,但係d相好濛

試下先
前排跟巴打搵廢屋影

本身買左張 ND filter試long exposure,呢張用左5秒

爸打ND filter係買裝落鏡個d?

第2張model個樣好串
新手想問點影剛識走又打死唔肯望鏡頭既bb?
用m mode定焦,一隻手相機,一隻手飛燈,用大光圈加1/500到1000秒快門追住個bb走已經追到想死

如果想影埋夜景燈飾重死,個快門快唔到,個bb定唔到,一定蒙晒,點算好?

推高iso算啦

好多人都覺得高iso唔好
放擔推高iso啦

裝落鏡個d
Hoya ND32

裝落鏡個d
Hoya ND32

我有塊可以較ND既勁多黑角

剛好一年前嘅事

裝落鏡個d
Hoya ND32

Filter 有時係一分貨十分錢
之前買filter個陣都考慮過 adjustable ND filter,
但係方便同影像質素難免要取捨,
最後決定寧願買幾塊唔同ND值的filter,
因為每張 long exposure 都好花時間心血,仲要啱時機,
若果返到屋企先發現有瑕疵,就好可惜

另外如果有黑角,可以用 Lightroom 減輕影響
無LR,網上都有 free photo-editing software 去處理呢個問題

上個月影

裝落鏡個d
Hoya ND32

之前買filter個陣都考慮過 adjustable ND filter,
因為每張 long exposure 都好花時間心血,仲要啱時機,

無LR,網上都有 free photo-editing software 去處理呢個問題

我係用LR整走d黑角
但d影像質素真係

上個月影

有個人頭係中間

呢個位相信好多人影過,但我就覺得呢張好有菲林tone,自己好鍾意。

上個月影

有個人頭係中間

重曝?

裝落鏡個d
Hoya ND32

我係用LR整走d黑角
但d影像質素真係

買過張定值ND Filter啦

上個月影

有個人頭係中間

重曝?

街道應該係模型嚟
新手求狠批 岩岩入左a6000 kit lens 想進步

上個月影

有個人頭係中間

重曝?

街道應該係模型嚟

係喎

觀塘snap
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞