[每日一張]只討論技術,不討論器材

795 回覆
57 Like 0 Dislike

如果風景相 唔係日出日落時間
應該搵咩黎做焦點/主題?

山峰
或者加個人落去

山峰
或者加個人落去

例子:

山峰
或者加個人落去

影山景 有靚既側光張相會差好遠 天陰我會覺得太flat
留名

f2.8 1/350 ISO800

Cropped w/ LR processing

天耀

今日見到好靚
但操山冇相機係身要用手機影
遺憾

咩山?
留名
新手想問點影剛識走又打死唔肯望鏡頭既bb?
用m mode定焦,一隻手相機,一隻手飛燈,用大光圈加1/500到1000秒快門追住個bb走已經追到想死

如果想影埋夜景燈飾重死,個快門快唔到,個bb定唔到,一定蒙晒,點算好?

推高iso算啦

推到3200iso
1/100秒
2.8光圈
都叫影到少少,好多人好辛苦

山峰
或者加個人落去

如果用側光係咪要影近啲既境/野?
如果要影成個山景可以點利用側光?
以下呢張相如果要用側光係咪要等太陽斜啲既時候?

前景好重要
http://instagram.com/virginayip
可以參考下佢d相

前景好重要
http://instagram.com/virginayip
可以參考下佢d相

仲有無多d技巧學嘅ig睇

山峰
或者加個人落去

係側邊打埋黎咪叫側光,會令張相有層次好多
你呢張叫順光

上面有人話前景重要,我覺得係支鏡越wide個前景先越重要,你用tele(eg70-200)去影景絕對可以skip左前景呢樣野

見大家都講緊HDR,出張劣作交流下
呢度光差應該有7EV,一張raw後製

岩岩先見到,正 幾自然

今日見到好靚
但操山冇相機係身要用手機影
遺憾

咩山?

大帽山
想請教下如果用單反機
點調教部相機可以影到d風景既顏色好 sharp?
我影極都好似冇咩層次咁

利申玩左幾日

光圈同器材問題
普遍好多人認為F5.6係最sharp既光圈
記住光圈愈細唔代表愈sharp

係側邊打埋黎咪叫側光,會令張相有層次好多
你呢張叫順光

上面有人話前景重要,我覺得係支鏡越wide個前景先越重要,你用tele(eg70-200)去影景絕對可以skip左前景呢樣野

都岩既
Tele既過壓縮感強 前景反而就唔太重要

前景好重要
可以參考下佢d相

仲有無多d技巧學嘅ig睇

你follow國家地理雜誌個ig入面有好多大師
香港ig大師黎講我覺得冇乜邊幾個影風景影得好好
同埋細佬都係影人像多
http://instagram.com/natgeotravel

係街行行企企 亂影番黎

新仔LM
想請教下如果用單反機
點調教部相機可以影到d風景既顏色好 sharp?
我影極都好似冇咩層次咁

利申玩左幾日

光圈同器材問題
普遍好多人認為F5.6係最sharp既光圈
記住光圈愈細唔代表愈sharp

係咪正常都唔教飽和,銳利,色調個d?

飽和係講緊顏色既鮮豔到(好似係)
風景既話銳利通常都推爆
顏色睇自己鍾意啦

新仔LM

歡迎爸打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞