批青年被洗腦 陳健波:拿特區護照,你就是中國人!

183 回覆
286 Like 18 Dislike
特衰護照留返比波叔冚家做中蟈人啦
係屎塔蓋先啱呀!
佢係功能組別議員,就算有外國護照都唔使放棄㗎!
事實香港人係中國人,不過唔關本護照事
佢話有特區護照就係中國人,唔代表冇特區護照就唔係中國人,或者有非特區護照就唔係中國人
無可能內地好,就認(是中國人),內地唔好,就唔認自己係中國人」。

陳健波續指,部分青年不想做中國人,因對中國大陸有意見、被媒體洗腦,強調「大陸都有好嘅一面,青年人唔想同唔敢面對大陸已經愈做愈好,爬緊香港頭呢個事實,講到尾都係教育問題」。

上一句的我打倒下一句的我
冇三粒星有冇實際影響 - you will lost your Hong Kong Permanent Resident status if you stayed outside Hong Kong for more then 36 months. Once you lost your Hong Kong Permanent Resident status, you will be given the right to land under section 2AAA of the Immigration Ordinance.

Please note that as someone with the right to land in Hong Kong, you can still be subject to a deportation order (遞解離境令) issued by the Hong Kong government.
移到民就唔使拎bno啦 - BN(O) passport holders can get British Citizenship after 5 years' service in Britain's Armed Forces.

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

How many BN(O) passport holders are willing to do this is another question!
半個中國人囉
冇咩既,我半年番一次
問題係我入境個時用咩證件
就算用護照但冇脫中國藉既,我國領事唔保我
而家唔同,我用 passport 入境我就係遊客,有事有人照
彩你有味
年尾去日本
是但啦 認又點唔認又點
你用鼻呼吸就係虫蟈人

所以我交替用
國籍變更係咪即申請即批?

係咪又要BOOK時間再換身份證?
交齊野即批
啲阿蛇都唔會留難你
俾封信你去換身份證就得,唔使錢
保險佬係咁上下
就算你用返香港身份證出入境都唔會當你係中國人。你已經無咗中國籍,就如鬼佬攞咗香港永久居留權一樣,只要無中國籍就有你申報國籍嘅領事保護。用唔用護照出入境香港對你嚟講已經無關係。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞