批青年被洗腦 陳健波:拿特區護照,你就是中國人!

183 回覆
286 Like 18 Dislike

陳健波於facebook上載長2分鐘短片,質疑「邊個洗咗青年人嘅腦?」

片段節錄會上有青年稱,「尊重國家同國歌,真係唔係咩應有之義,你會唔會尊重一個殺人兇手?你會唔會尊重一個用坦克車轆過自己人民嘅政權?我就真係做唔出喇。我哋都係中國人真係難聽過粗口」。陳健波指,他對此感到痛心及擔心,認為青年人敵視祖國或因教育制度問題,「令年輕人有身分認同危機」,直言:「你話唔睇實我哋嘅教育制度點得?」

陳健波表示,每個國家歷史都會發生「大家唔願意見到嘅事情」,「總不能因為一兩次事件,就唔認自己係國民」。他又說,「除非你移民,攞其他地方護照,如果唔係,你攞住香港特區護照,你就係中國人!無可能內地好,就認(是中國人),內地唔好,就唔認自己係中國人」。

陳健波續指,部分青年不想做中國人,因對中國大陸有意見、被媒體洗腦,強調「大陸都有好嘅一面,青年人唔想同唔敢面對大陸已經愈做愈好,爬緊香港頭呢個事實,講到尾都係教育問題」。

他最後寄語青年,「香港已經回歸祖國,國家問題,我哋一齊解決」,重申「即使你經常話自己唔係中國人,都唔會改變你係中國人事實」。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180506/s00001/1525583638493

拎BNO呢?
好撚彩咁多年黎都未申請過特衰
自己有bno真係好多謝父母
就係呢班老屎忽講野無邏輯,要你班後生硬食佢所謂既大道理,班後生先會咁反感

佢愈講只會愈令人更分化
我用BNO
香港真係好多人冇特區護照架on9
冇揸特衰
講依d野d人一早上哂岸啦啦
me too
香港人只係支那殖民政府下嘅二等公民
你估我想攞特衰護照
我手持BNO屌你老母
攞綠卡是美國人
揸瑞典護照都首先係中國人啦
舐共都唔閪識嘅?保險狗
近幾年都係揸bno 去旅行
班垃圾保險雞要sell大陸人,sugar daddy都唔知認咗幾多 唔認係中國人點sell單又sell閪
講到尾都係教育問題

班90後咪又係老懂果代教育局教出來
姐係識寫中文字既人都係中國人 識講英文既就係美國人
鬼佬拎特區就有中國藉 九唔搭八
好在生於97前…未用過特區護照
bno
又被中國人化啦
之前又話黑頭髮黃皮膚,可能範圍太廣泛而家要兜番
但我想講大撚把話自己極度愛國嘅都係揸綠卡,加拿大護照,以你呢種歸納邏輯唔通佢哋係美國加拿大人,如果係又憑咩話自己中國人,又憑咩以外國人身份對香港指手劃腳,垃圾
噉拎外國護照嗰班官呢
每個國家歷史都會發生「大家唔願意見到嘅事情」,「總不能因為一兩次事件,就唔認自己係國民」。

一兩次?!要數支那衰嘢我諗數到聽朝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞