[整合] 家營 Kathy認可營養師(無牌)

102 回覆
112 Like 1 Dislike
我理解錯了
sorry
Yes 由HKNS Chairperson Kathy姐認可
如果佢夠膽不如叫佢認可埋啲有牌㗎啦!佢而家講到dietitian 想冒認佢個資格!但係佢食水好深, 冇$3000去俾佢認可喎! 比$3000去跟邊個先,有冇得揀條女正啲㗎!
HKDA 岩岩續牌都係幾百蚊 佢竟然夠膽收人幾千蚊
Kathy 仲要幫奶粉買廣告,代言,乜都撈!違反世衛母乳手則。不過都係講嗰句啦, 佢係完全冇守則可言,因為佢自己話自己係師傅嗎, 佢獨大!佢仲勁過陳馮富珍!

賊人係乜都咁做架!對佢嚟講有咩唔夠膽
呢位同學仔你真係讀書嗰陣時真係有啲問題 。老師從來冇講過nutritionist 低人一等,係你地所謂嘅Kathy姐將呢樣野搞到你哋以為nutritionist 可以做臨床!究竟你哋有冇尊重過營養學?你哋有第一日開始讀營養嘅時候,就知道臨床營養一定要有dietitian 做,唔關有錢同冇錢事。

請你尊重下自己, 唔好喺度混洧視聽, 講有錢嘅人先可以做RD。 呢個係一個文明社會, 乜嘢有錢人蝦冇錢嘅人啊?其實入營養學之前你哋應該知道要進一步做營養師都要係去讀dietitian 架啦!

要去外國讀係因為香港收生太少,亦都唔係每年收生。 讀Master係因為讀bachelor 嘅時候冇臨床實習,所以先要延伸到一個master degree! 唔係乜嘢高人一等!香港亦都冇一個bachelor degree in dietetics...所以好多香港學生逼住讀fns. 聽落你真係唔知道發生緊啲咩事!

我明白去外國讀書當然要需要費用,造就左一啲屋企比較經濟環境好嘅學生出去讀書,但我自己識嘅有的dietitian 都係死慳死抵去外國讀書, 因為實在太鍾意做營養師。

你都話俾人潛移默化nutritionist 好似低人一等,都話係潛移默化, 所以根本就冇呢個事實,係你地自己諗出嚟嘅啫。 dietitian 從來冇睇低過nutritionist, 只係好似你所謂嘅老臣子 (Kathy....) 出嚟話比你哋聽可以喺社區度做臨床營養學, 所以你先覺得好似有出頭嘅一日。 Kathy就係用咗你哋嘅心理弱點而搵左你地苯你哋都唔知!

即係好多人去咗移民外國話人哋歧視你,其實人哋一直都冇歧視過你係你自己歧視自己!

你個Kathy 老臣子set up 一個學會應受啲乜嘢啊! 佢有乜資格應受你哋呀! 香港有香港營養學會(Hong kong nutrition association) 成立左30年㗎啦! 講老臣子Kathy食屎啦! nutritionist 要入都係入香港營養學會啦!

事實冇臨床資格係唔可以做臨床營養學,冇得夾硬嚟!事實唔合資格就係唔合資格,唔係亂咁set up一個學會就可以話比人聽佢有資格! 書我唐突問呢位絲打或者巴打, 你讀fns嘅時候有冇讀過點樣處理過糖尿病、心臟病、癌症、厭食症、腸胃病、兒科營養學等等啊?!你真係夠膽話俾我聽你讀完一個學士可以識得處理呢一類嘅病!處理得唔好會死人㗎!有冇諗過公眾安全啊!

成日話搵食搵食,搵出路,唔通會死人嘅嘢你都做!不如你諗清楚先發言啦!
仲有請你唔好講到我哋用錢買一個RD 排返嚟,我諗每一個dietitian嘅畢業生都真係有血有汗辛辛苦苦去捱過讀書同實習,先可以做到RD!! 去外國完返嚟搵工亦都不是容易!唔係你想像之中所謂嘅高人一等!dietitian 個個都好默默耕耘! 邊得閑有時間去睇低你地呀! 唔好自己諗嘢出嚟,就擺你哋嘅說話係人哋把口度啦!
Kathy 我屌你老母 牛奶係super food, 咁我篤屎都係superfood 啦,食完唔會肥,好健康架

https://www.hk01.com/職場/128213/早餐攻略-唔食早餐仲易肥-營養師-識食要揀-澱粉質
唔做保險真係嘥晒
最新營養研究而家講緊fecal transplant! 真係食屎! 咁梗係唔係一嚿嚿食

Kathy呢啲咁老土嘅學說, 最新嘅嘢佢唔識㗎啦! 佢淨係識得呃錢搵飯食! 啲咁深入嘅科學研究佢色鬼咩! 係佢把口出嚟什麼都係Super! 其實佢覺得自己最撚Super!
推到kathy 出文講食屎減肥

食屎飽肚又唔吸收,負卡路里
減肥恩物,super food

最好有傳媒影住佢食屎,好似食燒味飯嗰個訪問一樣!
做保險起碼光明正大!
申利返先,係有Bachelor 既RD 但我地都有做足臨床實習先去考牌
仲有如果係美國返黎既RD,通常都係叫RD/N。
絲打,你啱呀!總之就係要有臨床實習啦!無論係學士或者碩士!冇臨床實習就唔可以做一個營養師!

送個博士學位比俾Kathy 姐佢又點話,一樣都係冇臨床實習,唔可以做營養師做嘅醫學營養治療 Medical nutrition therapy!!
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20180411/58056176

呢條片入面個營養師,講食完番薯再食返正常飯會特別吸引?
乜唔係個飯得100卡就100卡,,會突然多左200卡出黎?
到而家都唔明咩叫 "身體會很吸收"
咪又係家瑩啲人囉!有咁嘅所謂師傅,啲資質係咁上下㗎啦! 你睇吓佢講嘢講到口都震埋!
你可以話因為食多左就多左卡路里,唔會因為你肚餓同飽,食同等份量而多左.....
黃凱詩咪又係咁,有RD朋友去過聽佢既減肥talk,都懷疑自己係咪一直以黎讀錯野 但佢又可以講到好有自信
香港人就係咁㗎啦, 有書出,有得上電視,就以為好勁呀嗎! 反而嗰啲醫院嘅臨床營養師,默默耕耘,日日做到死咁滯,佢地唔通冇價值?都唔知邊搶邊個飯碗!

做secure 竟然係話自己係警察! 做法律助理嘅竟然話自己係律師!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞