[整合] 家營 Kathy認可營養師(無牌)

102 回覆
112 Like 1 Dislike
支那01好似會理呢d
巴打試下
但好似01都有搵佢做訪問
可能佢真係好識同傳媒打關係啦,基本上比較多人睇嘅page都有揾過佢 乜嘢蘋果啊,新假期嗰啲
係囉,無天理
其實可唔可以同呢啲報紙投訴話佢唔係專業
問題係佢而家行緊法律灰色地帶。政府冇立例冇一個正式的interpretation去defind 營養師,HKDA 又只係引用返外國的標準去定義。加埋佢自己開咗個學會accredit咗自己,係合法嘅,只係唔道德咁解,就好似一堆冇任何工程牌的人搞咗個驗樓師協會咁樣accredit自己係合資格的驗樓師
喺消費者方面有兩個大問題
1. Hkns(學會)同hkda(協會)中文名太似,擺明係有心裝你
2. 如果有咩冬瓜豆腐,學會班友係0責任
無牌俾你吊,怕what
PUSH
大家好 我係營養學家王沅君
想要健康 每日食返自己啲屎就掂晒啦
支持
之前聽過一個dietitian講,話有報刊記者揾過佢,不過啲記者想佢用啲誇張少少,或者係吸引啲嘅字眼,但礙於佢過唔到自己嗰關就冇應承到。
睇返kathy啲文,有個巴打係隔離個post都講到,kathy好撚識偷換概念,寫到個題目好撚吸引,但一睇啲內容,咁misleading嘅屌 呢啲人真係不要得
嗰個巴打好似就係我
Xx肥過yy真係終極on9
有返啲良知都唔會講

不過記者出稿都要追hit rate
搵食艱難
唔誇無人睇
惡性巡環
可以,可以email Hkda
https://hkda.com.hk/images/uploads/Complaint%20Filing%20Form%20(English).doc

最好投訴去衞生處,佢地一定要回應!

越多投訴越好!追擊這無恥之徒!
http://blogcity.me/BLOG/reply_blog_express.asp?f=6V7C99JAOI214731&id=862526&catID=&keyword=&searchtype=&tm=39515.07

甚麼是Dietitian?
網誌分類: 生活
近年,公眾為健康,會尋求專業營養師意見。在香港,由於現時暫沒有本地營養師註冊制度,所以基本上任何人皆可以自稱為營養師,自行執業。也有一些其他的稱號如美容營養師、食療營養師、自然療法營養師,甚至紋身營養師等。

本會一直關注市民如何選擇合資格的營養師(Dietitian),合資格營養師屬「專職醫療人員」,必須具認可大學營養治療學學士、碩士、深造文憑或博士學位,並通過正規監督臨實習,將營養科學知識應用於健康及病患人士。合資格的營養師曾接受臨訓練,可提供個別營養治療服務,包括營養診斷、設計個人化膳食計劃等,為健康人士及長期病患者提供營養服務。營養師工作場所包括公營或私營醫院、私人執業、社區健康中心、食物及餐飲業界、院舍、教學及培訓機構等。

香港營養師協會於二○○一年成立,是國際營養師協會聯盟唯一的香港代表,以促進營養師的專業水平及向香港市民提倡營養健康為使命。為保持和提高專業能力,會員必須持有認可大學的營養治療學學位,通過正規監督臨實習及取得有關執照。同時會員每年必須持續進修以維持由協會賦予的「香港營養師協會認可營養師(HKDAAccreditedDietitian(AD))」資格及註冊標誌。本會已在網上公開「認可營養師」名冊,方便市民查核。

由未受正規臨培訓及實習人士提供營養治療服務可延誤治療及影響病情,有機會對健康造成短期或永久性的影響。市民如有懷疑,應向執業者要求提供有關資歷,以保障個人權益及健康。如欲獲悉更多資訊,請瀏覽:http://www.hkda.com.hk

香港營養師協會

林思為
推到政府做野
簡介寫美國註冊,應該係真嘅
不過佢張cover photo 寫nutritionist 真係
但個網站名又寫dietitian
不過教育黎講,Dietitian可以係Nutritionist 教出黎
CU 有唔少Professors都係Nutritionist
佢地都賴得Reg
咪玩啦
Nutritionist點教clinical placement呀師傅
更何況喺cu grad都唔可以註冊
應該調返轉,dietitian教到nutritionist
有啲人真係傻㗎
都唔可以咁講嘅。其實好多nutritionists都好叻嘅!其實nutritionist 可以做好多research, 亦可以做好多R&D, marketing.

我成日都話如果冇最新嘅科學研究, 其實dietitian 都唔可以將新理論帶出去做臨床嘅教育。 平時我見到好多營養學家, 只要唔撈過界其實佢哋發展都好大.

但係唔明白點解Kathy姐作為一個nutritionist 鍾意撈臨床咋嘛! 可能對住大眾市民容易呃錢呀嘛!

仲有nutritionist 做research 再要讀多啲書,Kathy姐又唔係好讀書成日搬啲舊理論出嚟出嚟呃神騙鬼, 點會做到一個叻嘅nutritionist 呀!每次淨係識得講減肥同卡路里,師奶都識講啦使鬼佢講咩!

仲要記往,dietitian 嘅專業係輔助醫療allied health professional!! 讀醫療唔係淨係識得講食物有幾多卡路里同減肥就得㗎!

啲大眾市民都應該學懂下其實營養師唔係淨係識得幫人減肥!
咪玩啦,係人都知C.P 要RD 教

但成個Nutrition courses 唔止Clinical Placement仲有其他Subjects
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞