[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢

344 回覆
34 Like 294 Dislike
iphone可以用apple pay,google又有google pay ,有手機係手就得 最多你俾晒你張信用卡資料你個fd, 登記完就即刻用到,即刻解決到錢既問題。
到我剛剛係馬德里比人偷,好彩有張卡係香港無帶過去,即刻叫屋企人send資料比我開google pay,叫頂得住
講起難民 落左德國搵人順路行下
真係多到 仲係咁生堆小垃圾出黎
今日先同件仆街嘈
落車無啦啦推鳩我 我大腳踢返佢
有乜可能成個袋唔見
連證都無即係大袋黎啦
幾唔小心先得
不過依家屌都無用
幫咗佢先

利申年年去歐洲 無唔見過嘢
覺得歐洲好危險咁 好易比人偷野 好恐怖
而家佢買左機票返香港,係英航+國泰,
但佢係英國轉機揸住支那旅行證洗唔洗又要搞visa?
因為上網搵過下資料,有啲人有要有啲人話唔需要
當然要啦支那
改機票啦
from discuss:

「我問過入境處,如要在海外申請passport 要等兩三個月,現只可申請" 中國旅行証”,拿到後再到英國領事館申請visa 才可到London , 希望一切順利啦」

「我上次都係做左本類似既旅行證,之後都唔使使簽證喇,不過過英關果時佢要我地俾香港身份證(樓主你個 friend 相信都冇啦,成個袋冇咗)佢睇,之後就得左」

「4.你說你會去英國,理論上,你唔見左護照,已不可去其他地方,只可用'旅行證'回香港。無錯,如日後行程,只用旅行證係去唔到其他國家的,除非返香港。情況唔許可下,打返香港同你踏既airlines更改機票。
5.如你係由英國返香港的話(如坐英航或Virgin),咁會煩0的,你要去英國詮Barcelona申請個visa先得,因你只攞住個係中華人民共和國的旅行證。時間上你可於中國領事館申請個怏證,接住去英國領事館申請個visa,用作返香港。如你只拿住個旅行證,係Barcelona入英國,airlines唔會比你上機的。(當然你可事前再同airlines confirm)。」

Lost passport in Barcelona!! Help(頁1) - 歐洲- 香港討論區
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=19601556&extra=&page=2

樓主你都係叫你個 friend 問清楚 1868 / airline
不過我諗應該都係要轉機票了
上星期係 Barcelona 機場俾人偷左個袋,無左萬幾蚊,保險只係包到一半,諗起都心痛
我朋友係歐洲旅行比人借野,而家身上冇曬現金,信用卡,證件,淨係得一部手機,但頭先電都冇埋,失去聯絡
佢話去左大使館搵幫手,但係大使館連電話都唔肯借
我叫左佢搵路人借尿袋充電先
請問而家佢應該可以點 *做?
可以試下打
不過我相信結果都係一樣
中國旅行證唔係英國緊急護照
淨係比你回港用
咪住先,你朋友係歐洲EXCHANGE緊,邊個國家?

張居留證仲係咪身?抑或都無埋?
唉真係唔知講咩好
有埋報案紙都只包一半?邊間保險公司?
一定要申請果份旅行證返香港,嗰份嘢係類似暫時passport,要連埋係當地報案紙一齊畀離境海關。
整嗰啲文件好多嘢要搞,叫香港屋企人打咗去海關同入境處報備,佢哋會紀錄你朋友個情況,然後準備定資料fax畀大使館。但你要預咗呢復活假真係好多香港人係歐洲畀人偷晒嘢,入境處處理多case時做嘢會好甩漏,真係要自己打勁多過國長途電話先會追齊啲文件。

同埋預咗預備晒呢堆嘢都會畀歐洲當地海關審幾個鐘先準離境,最好早啲去機場。

冇錢嘅話,大使館一定係叫你叫屋企人匯錢,但最好睇下有冇啲係歐洲嘅朋友,叫佢哋過去借現金畀你朋友會好啲。

唔一定申請進入香港permit,因為入境處有你永久居民資料,按道理會畀你入境。

利申:試過復活假係歐洲中招,成功生存到,中間有好多好煩瑣嘅嘢不能盡錄,你有嘢問我盡量答
一定要申請果份旅行證返香港,嗰份嘢係類似暫時passport,要連埋係當地報案紙一齊畀離境海關。
整嗰啲文件好多嘢要搞,叫香港屋企人打咗去海關同入境處報備,佢哋會紀錄你朋友個情況,然後準備定資料fax畀大使館。但你要預咗呢復活假真係好多香港人係歐洲畀人偷晒嘢,入境處處理多case時做嘢會好甩漏,真係要自己打勁多過國長途電話先會追齊啲文件。

同埋預咗預備晒呢堆嘢都會畀歐洲當地海關審幾個鐘先準離境,最好早啲去機場。

冇錢嘅話,大使館一定係叫你叫屋企人匯錢,但最好睇下有冇啲係歐洲嘅朋友,叫佢哋過去借現金畀你朋友會好啲。

唔一定申請進入香港permit,因為入境處有你永久居民資料,按道理會畀你入境。

利申:試過復活假係歐洲中招,成功生存到,中間有好多好煩瑣嘅嘢不能盡錄,你有嘢問我盡量答

唉不過呢樣真係預咗
歐洲而家人口方面異動較多,水平開始參差
某程度上香港真係治安算係咁
以他國身份入境幫係人情唔幫係道理
提埋你,費事一陣又出事。

若果你朋友張居留證無唔見到的話係可以憑中國旅行證+歐盟成員國居留證係英國轉機。若果無歐盟居留證係身咁就無辦法,買過張機票返香港。

因為你朋友依家係神根區裡面,可以買北歐航、芬航、奧航、法航、瑞航、德航、荷航飛返香港,可以搭任何「直航」大陸嘅航班再轉機返香港。

詳細自己留意吓下面條LINK同紅字

https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=GB&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=GF&subuser=GFB2C

TWOV (Transit Without Visa):

- Passengers (SEE NOTE 57392) (SEE NOTE 57393) (SEE NOTE
57394) (SEE NOTE 57397) may make an airside transit if
holding a valid, common format Residence Permit issued by
an EEA Member State
For details, click here or Switzerland. (SEE NOTE
57398)
NOTE 57392: This applies to nationals of Afghanistan,

Albania, Algeria, Angola, Bangladesh, Belarus, Burundi,
Cameroon, China (People's Rep.), Congo, Congo (Dem. Rep.),
Cote d'Ivoire, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Ghana,
Guinea, Guinea-Bissau, India, Iran, Iraq, Jamaica, Kenya,
Kosovo (Rep.), Lebanon, Lesotho, Liberia, Libya, Macedonia
(FYROM), Malawi, Moldova (Rep.), Mongolia, Myanmar, Nepal,
Nigeria, Pakistan, Rwanda, Senegal, Serbia, Sierra Leone,
Somalia, South Africa, South Sudan, Sri Lanka, Sudan,
Swaziland, Syria, Tanzania, Turkey, Uganda, Venezuela
(non-biometric passport), Viet Nam, Yemen and Zimbabwe.
NOTE 57393: This applies to holders of travel documents
issued by the Palestinian Territory.

NOTE 57394: This applies to holders of "Turkish Republic
of Northern Cyprus" travel documents.
NOTE 57397: This applies to holders of travel documents
issued to refugees whose original nationality is

Afghanistan, Albania, Algeria, Angola, Bangladesh,
Belarus, Burundi, Cameroon, China (People's Rep.), Congo,
Congo (Dem. Rep.), Cote d'Ivoire, Egypt, Eritrea,
Ethiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, India,
Iran, Iraq, Jamaica, Kenya, Kosovo (Rep.), Lebanon,
Lesotho, Liberia, Libya, Macedonia (FYROM), Malawi,
Moldova (Rep.), Mongolia, Myanmar, Nepal, Nigeria,
Pakistan, Palestinian Territory, Rwanda, Senegal, Serbia,

Sierra Leone, Somalia, South Africa, South Sudan, Sri
Lanka, Sudan, Swaziland, Syria, Tanzania, Turkey, Turkish
Rep. of Northern Cyprus, Uganda, Venezuela, Viet Nam,
Yemen and Zimbabwe.
NOTE 57398: E-visas or e-residence permits are only
accepted for airside transit when the airline is able to
verify it with the issuing country.
英國護照點會同做法
追POST啦弱智仔
樓主個 friend 係大學 exchange,
好可能其實本地大學有 appointed agency 包 group / individual insurance,
只不過係事主自己冇出去幫襯出面保險公司買多份。
其他巴打同我都有提及到,有冇買都好,幾大都報咗案拎份 record 先,日後可能有用

所以又係嗰句,保險佬呃人,但保險本身唔會呃

唉一時唔留神就會出事了,當上一堂吧
我估事主應該係 exchange 期間去旅行,所以一袋嘢裝晒出門
香港都有賊佬啦,你估少咩。 呃會籍、呃投資買雷曼,你估果啲少錢呀。

根本就無危機意識,諗住呢啲事唔會發生係自己身上,但係又無諗過發生係自己身上點樣處理,完全無危機應變能力。

香港人口流動唔高咩,一日百五人,仲有唔知幾多旅客。 若果唔係咩嘢貴重嘢都攬上身,啲賊佬點會打主意。 你着到牛記笠記,背包都無、兩手FING FING,褲袋40、50歐、一張信用卡咁出街,唔見晒都只係有限錢。越帶得多就越惹人打主意。 去旅行買到一袋二袋,驚死無人知有錢,咁咪出事囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞