[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢

344 回覆
34 Like 294 Dislike
錢未知佢洗唔洗住,因為頭先有巴打話西聯匯款,如果我朋友話要既話我會過我自己啲錢比佢先
應該就係

吳京會過嚟幫手(好似係)
佢話去左大使館搵幫手,但係大使館連電話都唔肯借

邊個大使館?
支那
到最後比左一千蚊佢
Btw希望你朋友一路平安順利返港
家人試過係Portugal比人偷Passport 用特區護照
我地打左去1868 佢會問你拎HKID no. 然後幫你send d野去中國大使館
之後就要去中國大使館 佢會唔記得左幾多日內 比個中國護照你 但係我唔記得左有無收錢果D

同埋走既時候如果要轉機 記得 Check轉機既地方洗唔洗簽証
(果陣時我地要係英國轉機 中國護照入英國要Visa 所以屋企人要另外買張係瑞士轉機既機票返香港)
支那做野
學香港啲東歐鬼佬咁乞食
我之前去又係俾人偷曬d野
我當時好驚亂咁行突然五顆金星映入眼簾我係門口大叫一聲我是中國人
中國大使館幫我訂左個頭等位
香港人係外地俾人偷嘢,最開心係班香港人
用特衰就預左唔洗搵大使館幫手啦 支那大使館彩你都有味啦
有冇旅遊保
聯絡返保險公司,叫佢老豆老母過去接濟佢
歐洲旅行仲諗住好似去日本旅行咁既心態真係死得
我去歐連Backpack都唔敢"咩"
多謝你
而家大使館叫佢去影證件相
係咪女,係既即刻去救佢
你自己咪認
朋咩友😂😂😂
嘗試冷靜(雖則好難 ),然後報警,
話畀當地警方知唔見咗啲乜嘢,留個記錄,同埋 for insurance purposes(如果冇買就……)

如果拎 HKSAR passport,要去中國大使館搞,應該會出本「旅遊證旅行證 嘅物體畀你……個朋友,
中國大使館應該會聯絡返香港入境處,
另外你個 friend 都應該打去入境處講返個情況,
等到時入境香港時,因為已經知道你朋友個 case,大家好做易搞啲

返嚟香港之前,如果本唔見咗嘅 passport 有留底 (e.g. Google Drive),print 張出嚟,
因為搭飛機前過海關,未必會承認本「旅遊證旅行證 ,or 唔能夠單以「旅遊證」嚟辨認你朋友嘅身份

BNO 應該都係相似做法
留名跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞