[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢

344 回覆
34 Like 294 Dislike
其實佢歐洲點先可以防止俾人偷野
電話有時仲要攞住睇google map
去歐洲*
希望巴打平安返到香港 下次旅行要小心一d唔好咁大意
電話好少搶 揸實d或者用電話繩都夠
然後少現金 俾錢全部經電話俾 信用卡收埋
反正歐洲d信用卡機9成9 都支援paywave
搵個位企定,背脊貼牆先拎電話睇地圖,起碼防到比人從後偷襲
你講我呀?

#219答咗啦

俾人偷嘢係自己唔小心,呢個係事實。 若果只係「希望冇事」但完全唔知自己點解會俾人落手,只係賴話歐洲唔安全,咁只係俾籍口自己。 唔止一次、陸續有嚟。若果當事人係有應變能力就唔會咁冒險買呢張上唔到機嘅機票啦。

齋希望係無用嘅,個個人都識講。
若果你只係希望,一啲建議都無,咁都係望天打卦。 咁樣就會返到香港? 咁我都希望希望希望希望希望希望希望希望希望希望希望當事人平安返香港。

最廢咪呢啲囉
最緊要 act like a local,
紙本地圖最好唔好用(不過相信都冇咩人用

通常見你係 Asian 樣(即係一睇就知你唔係當地人),
又一袋二袋,實知一定有貴重嘢,一定向你埋手

學偽文青咁掛部相機喺心口仲更加增加被劫機會
巴塞同西維爾反而無事
可能人無咁多
樓主,咁我都希望希望希望希望希望希望你個朋友靠自己平安返香港,唔好靠連登啦。我之前#219提果啲全部廢噏㗎咋,可以唔駛理。你朋友一定要係瑞典忘記啲唔開心嘅事,開開心心玩多兩日,叠埋心水安心搭飛機去英國轉機啦,希望唔會有阻滯,一路順風啦。

原來咁就唔叫廢噏,嗌吓希望就會幫到手。
exactly!!

你睇吓外國人出街,短打、兩袖清風、手錶都無,你係賊會唔會向呢啲人埋手?
歐洲邊忽又唔講
唔可以防止,只可以減低俾人埋手機會

電話都唔係必須品,除咗要睇地圖,你係咪要經常打電話或者接電話? 地圖可唔可以用當地旅遊局派嘅地圖?

錢-係必需,但有無必要帶一千幾百出街? 若果買嘅嘢要一千幾百,點解唔帶一張信用卡?
護照-即係身份證明,除非你要去嘅地方要你出示護照,否則點解唔帶張香港身份證出去,佢要懷疑你的話叫警察跟你返酒店,同FRONT DESK酒店職員講話警察要查證件。

相機-係龍友嘅就無得講,預咗俾人搶嘅可能,否則一部傻瓜機就夠

錢、信用卡、身份證、傻瓜機,兩個褲袋唔夠放?
講咗啦,Stockholm呀
咪係,當地人好好人喎,上次metro門口停低唔夠20秒睇google map已經有人埋黎問洗唔洗幫手
識好多fd被人偷野都係因為佢地帶曬香港啲壞習慣過黎,手機放後袋仲要露半部出黎果種 ,手袋背囊唔拉拉鏈

樓主朋友北歐都被人偷咁去南歐咪大獲,啲黑鬼明搶架
咪話囉,扒手取易不取難,佢見到唔偷都對唔住自己份工

不過樓主個朋友應該係成個袋放低。就算有朋友睇住都未必安全,萬一個賊跑咗去,朋友都唔知追唔追好。

意大利治安就真係麻麻嘞,唔係偷,係日光日白搶,屋企人廿年前去米蘭,俾兩個吉卜賽細路圍,一個拎住份報紙行埋嚟問攞錢,另一個就趁唔留神搶你手袋,好彩果陣醒水,不過袋入面都係啲日用品,風褸之類,就算偷咗都唔肉痛。 以後我都提屋企人出街唔好帶到一袋二袋,俾人搶果陣都唔知顧得邊一袋。
意大利exchange緊 ,不過米蘭都還好,去西西里,拿波里果啲都真係驚,唔敢自己去 ,去緊里昂獨遊,希望冇事 ,唔驚偷,係驚搶
無嘢嘅,你知道佢地點偷就唔會再犯錯。

你手頭唔攞任何貴重嘢都好難搶,若果要㩒住你搶你都避唔到,唯有認命。自己可以避免失竊嘅我都唔覺得唔安全,強搶同打劫都避無可避,我就覺得呢啲地方係危險。

里昂我都唔驚偷唔驚搶,係驚鎗
今日hostel同房個韓國人連passport成個袋都比人偷埋
重有兩日突然覺得好難捱
咁你本護照有無被偷?

無咪算好彩囉
各位巴打平時點樣自保?
邊個城市
馬德里
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞