[突發]係歐洲比人偷袋,冇曬所有錢

344 回覆
34 Like 294 Dislike
一訓醒見到仲有咁多位熱心巴打幫手,好感動呀!
小弟代我位朋友向各位多謝
我朋友想同各位交代返:

盡量簡單交代返件事
事源我喺hostel餐廳食早餐,放咗個背囊同斜揹袋喺地下腳邊
中間走咗去咖啡機斟嘢飲,部機單純係後面幾步遠,一來一回半分鐘都唔洗,所以先無特登揹住啲嘢,點知咁就被人偷咗個細袋
而個細袋我平時係跟身嘅,正正攞嚟擺哂啲重要嘢 咁就gg了
雖然啲人比想像中猖狂,但我都認自己係柒+好多位可以做得好啲嘅
之前去旅行都有分開擺錢+影印好文件副本,見一直無事今次就掉以輕心
各位真係唔好學我咁戇鳩 :(

而成件事入面最幫得手嘅都係香港人sosad
1868 嘅職員好有條理,打去銀行cut卡都好快手
反觀打返去exchange嗰到嘅銀行啲人就1999,仲要而家都唔肯定係咪真係cut好
酒店職員勁離譜,完全無打算幫手,直接晾我係一邊走去吹水
不過警局啲人就幾nice,巴士司機都肯俾我免費搭車

中國領事館啲人就…
主要幫我手嗰位職員都ok嘅
有一個直情買埋水俾我飲
但剩低嗰個真係勁西,問佢可唔可以借電話
佢話你咪有囉,我話就嚟無電
佢答「我嗰部都無喎」就走咗去

錢嗰到澄清返,起初佢哋話可以借500蚊俾我,但要還,要寫借據
後來佢哋問咗上頭,話呢個情況**國家**願意俾一千蚊我
不過都要寫返張嘢證明
但都算係咁啦唉

而家身上有嗰啲cash+搵咗朋友借卡俾我入落apple pay(本身啲卡唔敢唔cut,多謝巴打提醒其實可以搵人幫手突破盲腸)
已經問清楚就算要轉機都無問題,暫時真係告一段落,單純等聽日飛返香港
返嚟搞掂哂啲文件嘢就再返去繼續玩
約莫係咁啦,多謝幫過手嘅巴打 各位出門在外真係多加小心
喺呢個 Post 學到唔少野
過兩個星期到仲要去布拉格添
雖則之前跟旅行團去過
但今次叫自由行去
上次個導遊都話呢到同意大利既治安無咩分別
俾巴打攪到好驚驚
搵咗吳京未?
西西里仲安全過米蘭 鄉下地方
前排去完 真係安全到嚇親我
共享中國人的榮耀
係咪去錯左中國大使館

update 吓好
咪話囉,扒手取易不取難,佢見到唔偷都對唔住自己份工

不過樓主個朋友應該係成個袋放低。就算有朋友睇住都未必安全,萬一個賊跑咗去,朋友都唔知追唔追好。

意大利治安就真係麻麻嘞,唔係偷,係日光日白搶,屋企人廿年前去米蘭,俾兩個吉卜賽細路圍,一個拎住份報紙行埋嚟問攞錢,另一個就趁唔留神搶你手袋,好彩果陣醒水,不過袋入面都係啲日用品,風褸之類,就算偷咗都唔肉痛。 以後我都提屋企人出街唔好帶到一袋二袋,俾人搶果陣都唔知顧得邊一袋。
意大利exchange緊 ,不過米蘭都還好,去西西里,拿波里果啲都真係驚,唔敢自己去 ,去緊里昂獨遊,希望冇事 ,唔驚偷,係驚搶
西西里仲安全過米蘭 鄉下地方
前排去完 真係安全到嚇親我

update 吓好
Stockholm都比人偷野
咦?乜咁錯蕩呀支蝗打手
原來你都覺得你地支那係抵死既呢

呀係呀,個正皮係我畀架,因為你係度講出真相
其實自己小心d 就一定唔會俾人偷野
自己一個去過捷克,法國,意大利,巴塞,英國都冇事。
基本上唔好周圍掉低d 野,走開都貴重野跟身
仲有留意下有冇d 柒頭成日望住你想打主意咁
d 銀包放外套內袋其實我覺得最安全
我係事主
之前去布拉格同布達佩斯都無嘢 嚟到北歐先出事真係
我諗只要財物真係隨時跟身就無問題(腰包可能最好?)

再講多兩句,今次呢件事真係見證人情冷暖
Hostel 啲同房都好好人 一聽即刻問我要唔要錢,又叫我一齊party散心
警局職員又係斟哂茶拍哂膊頭,無人關心反而無乜嘢,一有人安慰即刻眼濕濕
學同房話齋,呢個世界真係既有好人又有衰人 我哋自己唯有小心啲 但我諗警惕之餘又無謂過份驚弓之鳥,去旅行擔驚受怕又好無癮

諗起我大學有個阿sir去勻全世界咁濟,第一次旅行係初中瞞住屋企去行絲綢之路
中間一行三個人被人打劫,真係被人打到面青鼻腫+無哂啲錢
最後其中一個人發毒誓自此不再離開香港,之後二三十年真係大陸都無返過
反觀我阿sir就周遊列國 幾有趣
俾番正評樓主
屌錯人啦,個個唔喺樓主
樓主唔見野都要俾班噴精批鬥
睇到咁多位巴絲打肯幫手,突然覺得呢度就係香港人嘅大使館
幫手撚鳩佢個fd
咁都應該俾賊仔盯住好耐
我勸你個朋友再問清楚邊個話經倫敦飛無問題。你知去到機場check in又另外一批人
on 9完,好洗洗睡聽日又要喺香港辦公室做狗啦,人地就旅遊既,你 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞