無笑容俾神秘顧客扣左30分

197 回覆
2096 Like 11 Dislike
保安唔係用黎服務客人,係為間商場做一個安全監測,笑容對佢地為商場安全有咩幫助
可以叫神秘顧客去澳牛測試下
保安係服務業?
做過神秘顧客, 唔係太過份我都唔會寫衰佢.
你寫信讚掦佢
清潔呀姐逢人都要講早晨你好嗰間商場
痴撚線公司
What 7 you say?
港資公司零舍鐘意做埋呢啲濕鳩嘢
寧願嘥錢請呢啲所謂顧問公司玩鳩自己啲伙計都唔益員工
搞埋啲乜乜柒柒神秘顧客考核呢樣考核嗰樣唔講以為份工俾咗幾多錢請人所以要保持員工水準

挑!最後發現原來搞親呢啲嘢嘅通常又係出得嗰萬零蚊請人嗰啲公司,cheap 到爆
最撚慘係聽過唔少人話原來有啲神秘顧客都係撈part time ,時薪幾草嘢嗰隻,唔專業之餘有啲仲俾人識穿埋
啲所謂"顧問費"原來攞嚟請茄哩啡
你話係咪戇鳩
港資老細啲錢真係易賺

唔知點解港資公司永冇外國嗰種"happy staff, happy customer"嘅概念,只識做啲嘥錢又無謂嘅嘢增添員工壓力,難怪冇乜港資可以喺歐美國家發到圍(亞洲區多奴隸所以都還可以嘅)
所以真係寧願乞食咬老綜都唔會打港資老細工

利申
做緊非港資公司
冇神秘乜乜system
考核員工永遠只有搵自己人internal audit
但次次audit前都大鑼大鼓講明邊日幾時做
各自交到功課大家開心
神秘顧客呢味野唔係香港獨有喎
我老母以為佢想要貼士
係有呀
但唔會濕鳩到連secure都玩埋一份囉
仲要考核埋啲同保安冇關嘅嘢
你話係咪多鳩餘
有啲人無為意自己黑面,有次食飯有位女侍應服務我地張台,成餐飯都閪面,廢事加料大家都無出聲

埋單時候朋友走左出去問佢到底大家係唔係有咩事得罪左佢,然後佢地傾左陣有講有笑,出門口個朋友同我地講,其實個侍應無咩野,態度好友善,只係個樣唔笑既時候好閪好惡
點解香港既服務業文化可以咁on9
客人可以大條道理西口西面
做客戶服務既就點都要笑, 仲要俾神秘顧客check , 你話份工好多人工都話
明明人工唔多都要搞咁多野, 係咪痴撚線架
抵你老豆死啦 唔撚笑
扣你50分!抄我牌?抄翻你牌!!!!釘你牌!
保安要笑?
今時今日,唔好講公司冇話冇咗邊個唔得,打工嘅都冇話冇咗公司會唔得,你咪炒我囉,我最快下星期就有新工,呢啲閪位我睇你點樣下星期搵到個人嚟頂我
其實啲標準同埋要求多數係本身測試對象間公司嘅要求嚟
神秘顧客基本上都係拎住份form俾分同寫評語
會唔會有神秘店員幫神秘顧客評分
你依家係假設緊人地笑...其他能力就比較低
人地唔笑...其他能力就會比較高
真係唔知邊個弱智仔

服務業兩個人能力一樣.
一個有笑容一個冇
咁已經係人地能力比你高啦
有得揀我揀個冇笑容?
而且公司要有笑容你第一日先知?
糧又識得收.但人地要求嘅野又比唔到人
高人拎高D人工做高級商埸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞