好奇 有冇人讀男拔? 究竟入面生活點?

201 回覆
42 Like 134 Dislike
Db個種歸屬感見都都真
啲舊生成日都會留意反db體育成績個啲
有朋友讀 佢係入面叫好差個啲 但佢dse成績都好體好多人
做乜咁嬲呀,俾我講中左呀?眾所鳩知db最鐘意買走其他學校既主力架啦
其實係因為男拔有好多好多好多唔同嘅奬學金,d獎學金通常係舊生想出名所以捐錢畀學校而設立嘅。
讀書基本上每一科都有,運動同音樂都係,所以運動方面如果你代表男拔係學界攞到獎牌你已經可以有奬學金(約免25%-100%學費,睇你中咩)
我估一級只少有3成人係受惠於免學費嘅制度,依依啲獎學金就係大家口中所講嘅買人。
咁基本上男拔邀請轉校嘅同學都有一定實力所以佢地入男拔一陣就有資格收獎學金。
再加上家庭收入每年小過100,000都可以申請食飯,書簿,校服津貼,所以基本上的確有人一蚊都唔使俾就可以入到男拔。

至於樓上講嘅10萬蚊offer,我建議你直接爆料俾蘋果
上堂對著miss係台底打飛g
講到尾,讀男拔嘅最大得著係學識自律,習慣喺相對自由嘅環境底下好好分配自己嘅時間

入面啲人質素參差就真嘅,可以話係咩人都有,勁嘅可以屈機到十項全能,廢嘅可以運動音樂讀書甚至簡單生活技能都完全唔得,完全係社會嘅縮影

唔計IB,淨係計DSE嘅話,男拔讀書成績應該band 1中至band 1尾,通常每年都有10%人夠分讀神科 (mbbs/law/qfin etc) ,不過中文合格率真係幾低

利申男拔舊生
功課少係真嘅 同埋小學到中學都冇做過暑期作業
有得住宿舍係真嘅
走好多堂都係真嘅 (不過都冇預科嗰陣啲師兄走得咁多 ) 走堂落街飲茶買嘢唔係咩都市傳說 而係事實
但上堂又未話free到好似大學lecture咁自出自入

比P周嘅話 睇你識唔識執生嘅姐
真心認為買人唔大問題。始終如果要啲實力咁勁嘅運動員留係啲地區學校唔會有進步空間(蔡再懃羅意庭呢啲如果冇轉去db跟本好難去到而家呢個level)
另外其實培訓/發掘人才方面都好勁,睇體路有個師兄打網球比人叫去玩標鎗仲要破香港紀錄
唔係個個屋企都有車接送, 返學要行斜路, 好似係
依到啲人整係識廢既人 db 一定係band 2
Sick leave 30+日,有時上堂點完名就走人 作醫生紙 etc 咁都無事
班主任上堂彈guitar wfc
中五之後走左一大班人去外國 通常都係屋企有錢or 高官名人後代 留番果D無咁勁

利申10幾年前grad
你班友係咪日J夜J d女miss?
男校有無j miss
大家心照啦
而家男拔係咪好多後生miss? 邊個最好J?

Miss朱
當年如果db收 我唔會讀kc
[img][/img]
點解唔係音樂果批
豬姐, 廿年前好正
總有一兩個十項全能
庭佳朋友一蘿蘿
佢啊 唔好玩啦
絕對係做運動
但係做運動果批其實私底下比讀書果班笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞