好奇 有冇人讀男拔? 究竟入面生活點?

201 回覆
42 Like 134 Dislike
UPenn?

I got Oxbridge offers you dumb shit

I just want the subject in CUHK better
Hehe
我見你班友仔係咁狂洗個大同FB
個miss其實都唔係好正
心諗你班友有冇咁渴
喇沙聽聞都有得走堂好free下
不過以前舊制中七生都成日走堂溫書架啦
真係好撚正
其實巴打講得幾中
自由度真係比大學更多
基本上你有個idea/project想試下db真係會support無論係金錢上定係學術知識方面要老師協助都會support

利申舊生
講極你咪又係做地底泥
人地日日出去屌女又話你聽
淨係知個個都好rap得
係入面返學好大壓力
學自律
因為自由度好大
有hall住可以走堂又要好多唔同學會設施
基本上同大學差不多
所以上到大學之後覺得分別不大
另外人際網路都比其他學校有d優勢
轉左直資之後情況更加明顯
俾prefect周都已經唔free啦 前幾年好似對鞋鞋頭太尖或太方都要捉
日日填詞rap
姓陳?
好多學校都係高form熟咗free啲嘅 周同級/高form過自己嘅始終都尷尬

個人覺得db比起普通學校可能叫free 但係對比返其他傳統名校嘅男校其實都唔係話特別free 咪又係有周人同罰抄etc
讀書既氣氛真係好自由 唔似普通學校有勁多功課補堂

資源方面真係無得頂 無論校舍 師資 舊生支持等等 如果學生想係邊方面發展 學校應該都會支持

關於轉校生方面 讀左六年都無聽過有比錢 又或者用乜野獎學金去吸引人轉校 如果間學校真係咁做 難保他朝一日比人爆大鑊 考慮得失都知唔會為左贏冠軍而整臭自己既朵 如果家境問題有類似大學既grant

好多人會問多唔多gag佬 無乜 不過聽過有

校服方面 白恤衫灰長褲加校tie or 校章 無分冬夏季

絕大部分人讀完之後都對間學校有歸屬感

最開心係所謂既brotherhood 呢啲要讀過男校先會明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞