好奇 有冇人讀男拔? 究竟入面生活點?

201 回覆
42 Like 134 Dislike
捉鞋十幾年前已經有啦
俾你有限定嘅自由你唔代表你可以為所欲為
胡鴻鈞都男拔啦 你應該問有冇人讀Eton就差唔多
但係周到鞋頭又捉 遲到一分鐘又罰抄
重有換完校長之後strict咗
踢波有個草地踢
練田經有track
打籃球排場有個室內場
游水有個室內池
仲要有埋網球場

係香港普遍中學都無咁多地用既情況下 加上學校對運動員既支持 所以先有咁好既成績
唔係講緊anarchy咁樣乜都唔管喎
但係鞋頭都周真係有啲on9
其實大部分傳統名校都係prefect捉架啦 eg 遲到 校服 早會hymn book 得好大單嘢先會有老師搞

我個point係純粹db冇一般大眾想像中咁冇王管
就算一般學校都好多係prefect負責架喎 如果唔係要prefect做乜
如果清一色一定要係金綸買校服我相信大把人噪
俾得自由你選擇校服代表學校信任你會買中學生應該著嘅服飾
個個都尖頭又窄腳褲你唔講真係以為賣倫敦金
中學生咁唔定性俾到咁嘅自由度你已經好好啦
而唔係一直俾學生挑戰校規啦
呢樣真
低form真係驚prefect多過驚老師
始終朋輩影響力大
仲可以以師兄身份教下一代
即係老屎忽教人
但係db呢方面又真係好屈機
所以我個point咪就係回應一開始上面個comment 純粹個執行者由老師變咗prefect 捉得分分鐘重嚴過俾老師捉 咁所以咪唔係"free到仆街"囉
垃圾學校 入面啲人全部都係戇鳩

不過俾我揀多次我都係會讀呢間垃圾學校
咁做得prefect嘅都讀左五六年
想維持番個校風都正路
始終個歸屬感咁強都想下一代係咁
所以我出發點純粹係話db唔係外人諗到咁free冇王管 我冇質疑過唔使要校規唔使管學生呀
我明啊
身在福中不知福啊
見到就捉叫做喺校規執行上有say咩 尤其係捉junior form捉得嚴

周人周得分分鐘重勁過一般學校 老師鬼得閒日日同你慢慢捉
會唔會係你嗰間特別嚴

就算非傳統名校都好多係prefect做 老師一係冇時間理 一係冇興趣罰(寧願同啲學生friend啲咁教) 特別係愈上高form愈鬆手 利申去過幾間band 2同3學校教過嘢嘅 啲老師nice到爆 反而傳統名校特別係女校嚴到pk
Full gear g2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞