點解香港人番工成日自願Ot

268 回覆
995 Like 5 Dislike
港豬實在不配有民主

有自由都仲係奴隸格愛冇自由
曾經係一間本地公司返工
因為準時收工比人炒左
呢個真 但係排山倒海後
發現人工已經唔值得做咁多野
我會更加準時走
我做完晒俾我既野就走有咩問題?真係趕又做唔完就自自然然會留低

但係老細前兩日就同我講話我好冇責任感,話覺得冇野做就應該主動啲搵佢攞野做,又話交完啲野唔係就代表可以就咁走,要等佢review完先
問題係佢成朝都好多會開,六七點先等閒,佢就話我真心想搵野做應該留低等到冇晒人佢又得閒再搵佢

on99,OT為左搵野做黎OT,用下個腦都知完全唔make sense啦屌你老母
點解趕又做唔完就要留低?做唔完即係公司太多野做,關我咩事?
唉 真係?
老細仲走得早過我
OFFICER HOUR做唔晒D野真係好無能,, 真係太多野做要OT就係管理同工作分配有問題, 唔係員工既錯,, 照走
我鐘意同同事打下牙教
做野過陣又唔想咁急咁辛苦
ot做返正常工時既工作量都好合理姐
想走咪走囉
有人鎖住你咩
浪費公司資源咪你呢d人, 第時炒人就炒你呢d先

我個邊都好L on9
6點走,後尾d同事同我講,話呀ger 6點走太準時走
心諗無L野呀嘛,6點放工咪走,留係度磨爛蓆做乜9
我而家都無理,準時就走,理L得佢死
太準時走唔岩,你班友咪咁on9
咁L鍾意扮勤力,係公司住埋囉
公司收6:30,有啲人6:40先走,理閪得佢
仲好啦 有得賠一個月
走到咪係好
鬼叫自己fg第一份工
從來未見過公司有一個人六點走
睇住啊頭日頭恰眼訓食飽恰眼訓
三點後先做野
我都費事理佢
之前六點交返野比佢佢review又要我改
會review到你個人走唔到
有時都唔知係唔係佢雞蛋裡挑骨頭
Review到七點幾八點先放你走
總之公司實有方法搞到班新仔走唔到
腦細見到唔理咩
有d腦細應該唔鐘意
坐係度又唔係做野

見過就算唔準時走,都係比人炒左
寫字樓d冚家產閪咋嘛
睇下地盤有無人ot?
出雙工三工d師父都屌晒老母
老細要死唉爛唉先睬你
係,又要你準時返工唔遲得到,但收工又唔撚俾你準時走
因為好多人都無生活
你get錯
我係講緊做寫字樓d員工閪
唔係老細閪
做地盤收5點, 如果你4點9仲做野, 唔沖身準備收工走人
會俾d師父屌到仆街, 話咁勤力博乜
寫字樓? 總有d冚家產日日做到89點博表現
咪俾老細食滑你囉on99
利申:做過2份寫字樓工, 2份地盤工
唔係想對職業有歧視
可能做藍領好多都粗聲粗氣
腦細咪買佢怕
返office好多斯斯文文或者懶斯文咁
最好笑聽到有個大粒野谷緊氣果陣同個同事講 我真係好想爆粗啊
屌 我心諗你咪爆囉,又唔係返小學幼稚園,個個同事都成年人,on99
返sales果陣都無咁樣
好多mk仔女粗聲粗氣
比人炒左仲會返公司嘈要搵返果個經理,嚇到個經理匿埋叫其他同事幫佢頂住
所以腦細都係見人淋善就會恰
我自己做晒野就會走 有時遲半個鐘因爲撘車無咁迫同有優惠
戇鳩仔 同緊你講咩而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞