點解香港人番工成日自願Ot

268 回覆
995 Like 5 Dislike
係真。我同期有個女仔一齊入別間公司
佢早反個我,遲走個我,
搞到比人感覺我好懶
好波
我準時收工,隔離位問我做乜咁早走
我以前都唔明,
最尾人大左我終於明,
佢地返工心態係除左做野仲有gathering成份
當見下朋友吹下水, 因為返屋企好悶
以前間公司係數碼港
返工放工都有shuttle bus
返工果架就好鬼準時
九點鐘就車到你返公司
但六點鐘放工
公司就定咗頭班shuttle六點九先到
咁變想迫你坐返半個鐘先放你走
真係做到野既人係完全冇需要成日OT
公務員 ot不了。

半個鐘內office關曬燈 除非peak season
有ot錢計就話考慮同你坐下,冇錢收緊係準時走
希望各位90後團結一志,準時走人
公司啲人都傻
annual dinner 可以早走都自願留係到做嘢
我問人做咩唔走 佢哋話仲有嘢要做
心諗都 on99
我睬佢都有味 準時執嘢走人
今日做到11點先走得呀屌你老母
其實我理鳩得佢地當公司係屋企
但唔好想個個都要當公司係屋企
大佬 我放工好似搶撚左你錢咁

我試過有日準時即走
咁岩撞到個Director 一齊入lift
平時佢就係鼓催 希望大家OT既契弟
唔知佢個日發燒定急屎 準時放工
望到我個下 佢閪撚哂面
唔知以用緊佢自己户口出糧比我
真係唔明點解香港人有呢個心態 其他國家唔會咁
所以咪搞到好多人成大半日唔做野
三點三後先做野
然後開ot做
腦細又受
我公司六點鐘三四個同事走包括我
個撚個都ot都唔知為乜
總有公司龍門任佢搬
我間都話星期六無野做可以唔返
美其名好似好撚好咁
上星期無返咪又係有人問其他同事我去左邊
話就話無限制你ot
但轉頭你日日早走
佢地就日日比一大堆野你口話今日要
我見多數都係辦公時間唔做野,下晝臨放工先開始做,搏表現,都on99
無錯 點解會有呢D人 真係咁鐘意番工咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞