點解香港人番工成日自願Ot

268 回覆
995 Like 5 Dislike
我返親都要13個鐘啦

on-shift 13碼,返兩放兩
公司準時走=收左工半個鐘至一個鐘先走
上次聽到有同事話自己收6點就叫早走
要改變同事呢種心態
返外國公司 老細最鼓勵我地一準時就走
如果做唔切啲野要ot都ok
最怕係啲人唔係做野, 收工係度上網吹水唔願走就唔知做咩
又或者office hour唔係做野, 到5點幾先走黎扮勤力
係公司執埋堆手尾都要俾你班友屌,你準時走點解佢地坐多陣都唔得?

你有你準時走,佢有佢遲走,冇衝突㗎。

驚人太勤力顯得你好懶先係你屌人嘅原因
態度正確 約咗人就會遲走
做唔晒野就留返第日做
自己話事,有得揀可以轉工。
人群那麼像羊群~
intern已經準時走
留多一秒都嫌多
老闆日日五點前收工 經理就日日八點都未走得
我就日日補夠鐘就閃人
番工早小小到無所謂但放工我一定準時走
慣咗通常坐多一個鐘溫下書
不過係因為公司近屋企 2個字以內車程
順便拎返個鐘OT
我新人嗰陣,發現公司廿幾個人都慣性ot,我有理冇理日日準時走 直到依家公司有一大半嘅人都改變咗奴性 一齊準時走人。
之前做過一間公司,偷聽到個reception同個老闆講話我地幾個九十後日日準時執野走,從而推斷我地工作能力差,之後有日send左一大段嘢去whatsapps話人地forward比佢,篇文大致係講點解人哋覺得90後做唔到嘢因為佢哋成日準時走,我地幾個九十後心諗: 彩你都on9
遲4,5個字到
遲6,7個字走
仲要個老細好仆街,可以全日都唔比野你做,但臨放工前半個鐘先俾野你做叫你今日一定要交畀佢,做左幾個月發現成日都係咁就quit左 其實啲老闆咁賤格都係員工縱成,如果大家一齊準時走,遇上不公平對待就劈炮唔撈,當然返工嗰時唔係掛住玩電腦唔做嘢啦,啲老闆根本唔敢壓榨你要你ot又唔比錢,大家開開心心
因為準時走等巴士無位
所以hea到7點先落去搭車
日日準時走
利申:九十後
agger
六點準時走既話 連行去地鐵站都好似係羅湖排隊等過關咁
我都唔撚明
成班鬥遲 唔願做第一個走 痴撚線
到我起身出左門口等緊Lift 就有兩件起身走
我又唔會準時走嘅,
6點執得野黎成日都6點02分先走
所以你地咪剩係值12k囉
有得走唔走
留嚟拓咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞