點解香港機場出行李咁撚慢

177 回覆
209 Like 44 Dislike
有優先果張野 次次一入完境行到去就有
香港都叫快
去日本幾個機場都快過香港
呢樣真 Heathrow 真係狗也不屌
要改善唯一就係要加人工
不過冇可能架啦
你地繼續慢慢等行李啦
寧願屌人地離地
而唔係屌鳩間濕鳩公司唔加人工同人手
睇你落機個位近唔近行李帶個位

睇下有冇車運你地既行李去行李帶個位
其實唔係出行李慢,係人落機到行李位勁快。出國旅行,你去到日本/台灣/美國 邊到都好,你都係排條旅行隊。條隊又長又慢。你排完行出去,行李剛剛好。

但係返香港。你E道一出就係。由同空姐講bye bye 到出去等行李 都唔使5分鐘。咁你等返半粒鐘行李都差唔多。
凌晨機都要等40分鐘,真係好慢
外國:
步出機倉 - (15分) - 無人駕駛列車車站 - (5分) - 開車 - (3分) - 到站 - (5分) - 排隊入境 - (20分) - 辦理入境手續 - (3分) - 完成辦理入境手續,前往行李帶 (5分) - 等候行李 (5分) - 拎到行李。好快呀!!(總時間61分)

香港:
步出機倉 -(10分)- 無人駕駛列車車站 -(2分)- 開車 -(2分)- 到站 -(3分)- e道 -(3分)- 前往行李帶(1分)- 等候行李(30分)- 拎到行李。好耐呀!! (總時間51分)
真係好慢
其實日日都有人diu
但冇改過
問題核心係人工底 工時長
呢位巴打做機場?
等慺主落去地牢做 行李應該會快d到帶
做過機底 過機過到仆街 做到個人頹哂
要等成個鐘嘅情況越來越多
呢個真
六架機算小
點止半粒鐘,事實係呢兩年越黎越慢
日本排隊check passport半粒鐘到出到去已經有行李攞
同你一樣 第二日送返堅企
一條帶同時間處理三四班機

都唔知點做得切

無搬錯已經偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞