點解香港機場出行李咁撚慢

177 回覆
209 Like 44 Dislike
因為出境真係好慢 我上次用左成個鐘
慢慢等下,應該等多起碼3年先有得用
其實係香港過關太快,用e道都唔使2min,你先覺得出行李慢啫。
其他地方passport過關至少等30min,你過完關咪唔使等行李囉
得十幾條行李帶… 做閪咩
關咩事咩 成個機場啲司機數埋都唔夠三十個
耐不時又走啲走啲 人高又唔高
你請南亞狗搬行李請幾多都冇用
跟本行李唔夠車送過去
之前has啲司機一罷工cx即刻跪底
加到14個月糧

同十幾條行李帶冇關係
成日等成半個鐘條行李帶都係吉既

跟本依家冇人肯去做呢啲司機
入機場又遠 又忙到仆街 人工又唔高
試過幾鑊啲 manager 自己落埋去渣車

利申:親戚就係個啲manager
midfield落機既話就100%慢,因為要用車仔車去T1
所以坐廉航記得慢慢落機
cx就一定快d,因為cx有專用既行李帶
同埋揸車仔司機真係唔夠
落機大樓就得一個,啲機就越黎越多,啲機咪有啲泊到老遠,請多左工人都無用,係個結構上既問題,用漏斗做比喻會易明啲
我覺得係班機既問題
試過喺CPH落機 已經要排隊出境
出到去仲要等成三個鐘先有得攞行李
同外國大機場比唔算慢
但問題係越來越慢
想快坐first class啦LH

利申坐過business一落機就有行李
其實係你過e道太快 十秒唔洗就攪掂
再嘈行李都唔見呀....
On9 井底之蛙
上次坐cx等撚左勁耐
通常都係行李等我/同步到

利申:OW/Sky team priority member
香港入境太快,所以入完境,等一段時間先有行李拎,但我就未試過等超過一個鐘

上次去洛杉磯,入境都排成個幾鐘,出到黎D 行李已經俾人排好晒擺係到等你拎
架飛機咁多乘客但得一架車兩條友執行李緊慢
山卡拉返工。人工仲低過出面。
邊個會貼埋車錢入去做。
D 公司要賺到盡唔肯請人
Cx 專用帶 唔會耐得去邊
同埋business 未試過等
講緊e 道出來
其實感覺上真係愈黎愈慢

同埋佢唔穩定嗰下死
你預唔到時間
有時一出黎已經有
有時等15分鐘
有時等45分鐘
睇你運氣
以前都有討論過
有人提出過係因為入境太快所以覺得行李耐
大家認唔認同?
同埋班次多 人多 行李多
但人手又冇點增加到
咁咪慢過以前囉
不過香港人慣左快 慢少少已經屌晒鬼
但係去到外國就會接受人地生活步伐慢 又會覺得冇問題

先唔好話呢行請唔到人做,機場連卸行李拖車既基本設備都唔夠成用。

十個煲得三個蓋,輸送帶又舊成日壞,海關又間唔中CHECK下,咁搞法實慢架

香港仲要出境特別快…遲下仲有3跑,慢慢等啦
之前男朋友返part time做過
先知其實好撚辛苦 流失率極高
先唔講件件行李都成廿幾kg
有時啲廉航機倉好細
佢地係要烏底身去拎啲行李
扔去輸送帶 再上車 車去大樓
平均返一日要做六架機
有時大機仲有啲空運貨又重又臭
搬咗成日 百幾件行李
人工都只係$60時薪
有時將心比心 等耐少少都無咩所謂嘅
有頭髮邊個想做幟哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞