港童名字愈來愈深奧 師長被考起

489 回覆
153 Like 9 Dislike
丁肇中是家中長子,有一弟一妹,分別取名為丁肇華及丁肇民,全家皆擁有中華民國國籍。丁肇中接受中國中央電視台主持人曲向東採訪時,在被問到如果有第四個兄弟姊妹,是否取名為「丁肇族」時,他爽快說:「不,叫丁肇國,因為沒有這個國,所以就到台灣去了!」取名「中華民國」是要紀念為中華民國起義而殉國的外祖父王以成[10]。
我唔信用銥鈊呢啲係因為咁有意思或者父母教育水平高咗囉
我覺得係扮哂嘢貪過癮係都要有別於人
朱元璋啲子孫就係按五行改名
自己搵下明朝皇帝皇爺個名同中文版元素週期表嘅關係
A-A-Ron
算好啦 啲力架個名有感嘆號添

支那記者真係低水平
諗起中學有d同學又係用元素表d字起名
叫龘
因為要睇返條命受唔受得到
Metoo
砂糖
以前好多四兄弟
跟伯仲叔季
文武英傑
幾L型
諗起有大陸仔老豆老母on99扮勁改個煬字落個名

上堂果時prefessor叫佢睇下邊個係隋煬帝
仲有箱女讀音係pandora
有啲應該係風水佬話命格缺邊樣
所以個名就加金木水火土
丁肇中是家中長子,有一弟一妹,分別取名為丁肇華及丁肇民,全家皆擁有中華民國國籍。丁肇中接受中國中央電視台主持人曲向東採訪時,在被問到如果有第四個兄弟姊妹,是否取名為「丁肇族」時,他爽快說:「不,叫丁肇國,因為沒有這個國,所以就到台灣去了!」取名「中華民國」是要紀念為中華民國起義而殉國的外祖父王以成[10]。
以前好多四兄弟
跟伯仲叔季
文武英傑
幾L型

許冠X
諗起以前有個藝員叫黃泆潼
啲人叫佢黃跌撞
都要睇下你堆仔女咩樣嘅 生得柒嘅仲學人改啲懶特別嘅名,呢啲係叫醜人多八怪
我有friend個女叫翹,個仔叫jayden………
根本係宜家冇人有族譜
咪天馬行空囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞