港童名字愈來愈深奧 師長被考起

489 回覆
153 Like 9 Dislike
有無人係跟族譜改?

利申屋企係
大英祖國嗰啲譯名真係世界級

房應麟
文翠珊
我都咁認為 人地話改名改運 如果你條名本身好 公廁名都係好 如果人心態唔好 用成萬銀去改名 你運都唔會好
明菜,秀樹,百惠,浩二,英明?
蓮丹連登
老一輩都有人講過,嗰名唔好改咁大,話以前條村有人改自己嗰仔做龍翔,結果夭折咗
叫老龍梗係日日炒車啦
虎王讀做 lion king
做皇帝改年號 ? 雖然係外夷 但始終都係皇帝年號 會唔會潛越咗

btw 日皇名都係明仁 裕仁 睦仁 唔算好特別 好有典故啫
我姓李
個大仔叫李安納度達文西
細仔叫李安納度耿卡比奧
個女叫李終睛
關於改名我中學時代睇過張曉風一篇散文叫 <唸你們的名字>

當中有一段係咁:

我願意再說一次,我愛你們的名字,名字是天下父母滿懷熱望的刻痕,在萬千中國文字中,他們所找到的是一兩個最美麗最醇厚的字眼──世間每一個名字都是一篇簡短質樸的祈禱!

「林逸文」「唐高駿」「周建聖」「陳震寰」,你們的父母多麼期望你們是一個出類拔萃的孩子。「黃自強」「林進德」「蔡篤義」,多少偉大的企盼在你們身上。「張鴻仁」「黃仁輝」「高澤仁」「陳宗仁」「葉宏仁」「洪仁政」,說明了儒家傳統的對仁德的嚮往。「邵國寧」「王為邦」「李建忠」「陳澤浩」「陳建中」,顯然你們的父母曾把你們奉獻給苦難的中國。「陳怡蒼」「蔡宗哲」「王世堯」「吳景農」「陸愷」,含蘊著一個古老圓融的理想。我常驚訝,為什麼世人不能虔誠地細味另一個人的名字?為什麼我們不懂得恭敬地省察自己的名字?每一個名字,每一個名字,不論雅俗,都自有它的哲學和愛心。如果我們能用細膩的領悟力去叫別人的名字,我們便能學會更多的互敬和互愛,這世界也可以因此而更美好。
樓豬都係啱改番醉愛傑少嗰類
但係現今有幾多個父母真係會有心思去鑽研文字背後既寄意
向左 向右
令方針
令政策
令路線
令計劃
令完成
柒字也談不上
有人叫 王者榮耀
諗起林夕之前專欄講過有個家長懶係勁搵師傅改左個古字名,叫李x咁,點知個x字原來係屎咁解個家長又不求甚解,所以個小朋友名就係李屎,個篇專欄笑死我
聽過大陸有對姊妹
一個叫吳曉婷
一個叫吳曉郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞