港童名字愈來愈深奧 師長被考起

489 回覆
153 Like 9 Dislike
其實我個仔個名都唔算係咩深奧字,起碼有國家名香港街名同鬼佬香港譯名會用,但係都好多人唔識讀
搵到個天涯舊帖講番自己爺爺公公名,
民國時期就算普通人家嘅名都高班過依家:
http://bbs.tianya.cn/post-funinfo-1474867-1.shtml
而家仲有冇女仔改名叫「招弟」、「來弟」嗰啲
呢個情況實有,興日劇就幫 d 細路改日文名,例如 x 惠香、x 千惠。
我識得有個女既靚靚女女又有 style,但佢個名就係叫 x弟,娘到震,佢話可能同佢老母生兩個都係女想追多個男有關。
我教書 每年都有個學生同你同名
呢啲係咩英文名?
呢啲家㗎
識有個小朋友叫余璿
漁船
用字輩+1
男仔改名用先秦經典幾好,諸子百家總會啱心水
女人改名用詩歌都唔錯,例如我朋友個女,采菊東籬下,悠然見南山,就叫采悠
漢代(好似係)有「女詩經,男楚辭」嘅講法
現代人改名用經典其實唔錯,反而唔易撞名
高行健取自周易「天行健,君子以自強不息」
好型
巴打屋企係咪有族譜要跟住嚟改

我屋企係跟4代4隻字咁改 例如 中華文明 咁
每一輩就要喺嗰四隻字入面拎一隻字
作為子孫嘅尾字
我覺得楚辭詩經都係男女通用
可以改做高君子
清朝唔知幾時排咗十個字
我嗰代用到第五個
好似就用晒就會揾人排過
Yes!
我呢輩係最後一個字了
生仔都唔知點改名 應該要返鄉下開會
我阿爺係以㗎最高輩份
但佢都唔係幾清楚要點定啲字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞