港童名字愈來愈深奧 師長被考起

489 回覆
153 Like 9 Dislike
靚果個係咪叫詩雅?
紫靈[我] 15碎
聽聞改名係會有好多 option 比個客揀
一樣表達到
屌李誠條友係諗住個仔做第二個誠哥
d四天王星之王子樣,中二到爆喎
我地家族仲用緊字輩改名 有啲老套
而家興唔寫英文譯名架

例如
陳斪贔 Chan Peter

點估?
lm
戴麟趾

麟趾呈祥

《詩經·周南·關雎序》:“然則關雎麟趾之化,王者之風,故系之周公。”
古代人民國人台灣人大把人個名好聽過香港近代啲公廁名街市名,而且佢地啲名都係有意思有根據

老師唔識字都做到老師
香港樣樣蝗化,改名又唔見蝗化?
叫李力,王軍,算鳩數啦。
Junes Shek
屌我係咪識你
老豆係全球第二富
錯亂坊
讀個音出嚟咪即係櫻桃
講真,古人教名有心機好多

例:王聖美,字子韶
《論語》:「子謂韶,「盡美矣,又盡善也。」謂武,「盡美矣,未盡善也。」」

又陸羽,字鴻漸
取自《易》漸卦
怪獸老母第一件事就係比個仔女名 有冇人識讀
上一輩冇咩文化,改啲名簡簡單單,"禮義廉健康聰明伶俐"就算

呢代mk 同樣冇文化,不過讀多兩書咁解,但又要改埋啲九唔搭八嘅中英文名
簡單D叫建聯
王聖美
Sammy Wong
其實唔明搵師父改名係咩心態
我覺得幫自己仔女改名係一樣好興奮嘅事
點都唔會俾其他人做
當你苦思三日三夜窮盡畢生所學
終於喺踎塔嗰陣諗到個絕世好名
然後到個仔懂事嗰陣佢問你自己個名點解
然後你解釋返佢聽 順便加幾句對佢嘅期望
然後個仔眼泛淚光咁同你講
「原來我個名咁有意思 多謝你幫我改呢個名!I love u dad!」
嗰個moment先係成個幫仔女改名過程嘅高潮位
此刻無價
冇聽過唔怕生壞命?
以前D人無讀過書亂教改就話姐
而家D人閒閒地都起碼讀過12年書
改個正正常常既名有幾難呀?

第時有小朋友我都一定自己幫佢改名
唔會搵風水神棍改咁撚ON9
咪臭係 , 唔洗錢啊 都唔會搵呢啲神棍黎幫仔女改名啦

我都覺可以幫仔女改名係好興奮嘅事
唔講自己咩名 不過讀小學嘅時候 老豆解釋原來我個名有好大嘅意思 仲係佢對我嘅期望 真係幾感動同埋一直都好珍惜呢個名 所以第時都希望可以幫仔女改返個有意思嘅名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞