陶傑:所有聲稱愛吃狗肉的人 都應該受到厭惡

155 回覆
263 Like 42 Dislike
又五毛

有無係一件事,支持唔支持係一件事,香港係無民主架啦咁你係咪犬儒地承認並接受呢個事實呀

鬼唔知現實係人有貴賤之分咩,鬼唔知我同你條命賤過李嘉誠咩,而家講緊支唔支持丫嘛,乜你咁撚支持自己條命賤過人架
平時又真係有避免,盡可能都冇點食,但一定有食過,因為牛肉真係太普遍
所以先話見到人食狗唔介意,純粹係我唔會突登食啫,但人地文化我真係唔care
你貼張圖咁又係第幾層
死返支那,仆街
問心係有分,但現實有分就等如你一定要支持人有貴賤之分既現實?

問心香港有民主咩?咁你支持乜撚野民主?

你係咪偷換邏輯偷換到自己都呃到自己
支那蝗先食狗,hongkonger 無咁仆街
個個冇記錯好似唔係叫雞,係#metoo來,所以才子先咁勇,要維權
要認同"猶太人命的價值,在包括華人和柬埔寨人在內的亞洲人之上"

先可以接受到 "既然牛羊豬俱可食,但狗不可以"
見到一大堆位於社會底層比人壓迫緊既連登仔竟然咁大力支持人有貴賤之分 真係好撚好笑

如果你問心認為係無分嘅,你同嗰啲講職業無分貴賤嘅人一樣咁撚虛偽。
理想歸理想,現實橫現實
問心係有分,但現實有分就等如你一定要支持人有貴賤之分既現實?

問心香港有民主咩?咁你支持乜撚野民主?

你係咪偷換邏輯偷換到自己都呃到自己

我唔支持呀,但事實係有分就係咁簡單
人係偽善同有同理心所以狗係動物中比較高級

拋除所有價值觀嚟講,食咩都無問題,去返石器時代食人都無問題,但根據現今西方價值觀為主導嘅世界、你食狗就係受人蔑視
咁你無啦啦話我虛偽做乜
講到口都臭
都話你反對食狗係冇問題
但係唔該唔好再講乜嘢平等
乖乖地承認有階級之分乜乜事都冇
從來都係屌緊啲偽善
你跟撚飽佢
犬儒
其實大家要先梳理一下個討論
陶傑同埋好多樓上認同佢既巴打都係站喺文化相對主義(cultural relativism) 既角度回應動物有階級之分既問題 認為文化冇分高低 食狗文化亦冇對與錯

但如果你相信有universal justice, 即係世界上至少有一個正義原則通用於全人類/物種,上述答案對你毫無意義。而我覺得你想深入探究動物議題,如果你已經assume 文化相對,根本唔會有有意義既討論。

咁當然陶傑篇文都唔係想討論動物權啦 只係見上面巴打既討論失左焦 冇個Common ground但仲雞同鴨講咁
食肉咪陋習
全文所有「狗」改為「牛」亦通
養肥佢再劏先正

每次睇到狗肉post就忍唔住番大陸食番隻
有人為吃狗肉而辯護,聲稱:既然牛羊豬俱可食,狗亦四足動物,為何不可以?這個問題我往往不正面回答。但我對一個美國的左派白人說過:二十世紀,納粹德國屠殺了二百萬猶太人,但共產赤柬的波爾布特也屠殺了二百萬包括華人在內的亞洲人,西方國家如英法意大利,立法取締法西斯和納粹組織,卻沒有立法禁止馬克思列寧和共產黨,顯然同樣是人,猶太人命的價值,在包括華人和柬埔寨人在內的亞洲人之上。

我buy呢段
從來都唔認同反對食狗肉=偽善
人有階級之分,動物亦然

留意返,法西斯同納粹都係戰敗國
陶傑認同文化冇分高低等?
才子呢鑊咁低質
只係解釋咗點解而今啲人普遍討厭食狗,應不應該屬另一個層面
我同意動物有階級之分,但無礙狗與豬牛羊屬同級,所以可食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞