陶傑:所有聲稱愛吃狗肉的人 都應該受到厭惡

155 回覆
263 Like 42 Dislike
如果階級係人定,可以推斷為偽善
狗比其他動物高級係人定,咁點解人會覺得狗更高級?係因為狗比其他動物提供更多娛樂比人?如果係咁,姐係對人有利益既動物就更高級,如果反對食狗既人用「狗好慘」去辯護「不食狗」,咁好明顯係偽善。再者人定出黎既階級可以套用到全世界嗎?

如果階級係天定,咁人點樣證明?退黎一步,天定既階級是否存在?

建議贊成呢篇野既人睇下莊子
依家無人扮清高話自己講嘅可以套用落全世界,而只係申述緊西方價值觀嘅睇法

覺得食狗嘅人應該受到厭惡唔係因為佢地本身就應該受到厭惡,而係因為喺西方價值觀入面食狗嘅人應該受到厭惡

換個角度,猶太人唔係本身低等,只係喺納粹價值觀入面猶太人等於低等啫

陶傑真係只係「論而不議」?文中既係佢既睇法定只係佢之外既西方睇法?
Inception
因為狗係朋友 , 傷害佢地就係唔岩

你覺得札腳/女人冇得讀書係錯因為你受西方文化影響, 中國人一直覺得冇問題, 人唔人權係西方思想

以前既中國人,某d中東國家覺得女人冇書讀係冇問題, 因為你受西方教化咪覺得唔岩

兩性平權,自由,民主,平等全部都係西方文明, 狗都係其中一種產品,你睇下點解大陸今時今日都冇立法關於虐畜就知
睇完篇野 即刻想試下狗肉
我唔直接去答你,,用例子答
佢哋根本唔知咩係大愛包容,左膠偽善
人噏佢又噏
要佢獨立思考咪柒囉
即係你而家否定西方價值觀係好過中東包頭同印度周街屙?
下,關咩事 無啦啦自己作句句子出黎就當我講
咁你食狗屎係唔同食狗肉嘅
唔反對食狗
你問我點解係劣等
我咪問返你邊種文化高級嘅囉
我問你點解係劣等係因為我唔同意文化有優劣之分,而唔係因為我認為有其他更高級既文化。
冇優劣之分
文化一定有分高低,
食人文化,打尖文化,一樣可以叫文化,
咁食人同打尖會唔會低級過食其他食物同排隊?
連登仔聖誕先話番大陸食活狗肉刺身,極多正評讚好
仲有高登年年都搞
最後得個講字
其實唔係話將個「陋習」再加「文化」兩個字就真係叫一種文化架
你只可以話中國人有打尖既陋習,但打尖從來都唔係文化。
你點分乜嘢係陋習?乜嘢係文化?
才子一貫立場
佢成日話人有階級之分
中國人人係唔適合西方議會民主嘅
歐美人>日本人>亞洲人>中國人

同樣道理,佢呢篇文就係話
貓狗>豬牛羊

唔好問點解,最終解釋權喺高等嘅歐美人手上
好文 19好嘢
衲肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞