陶傑:所有聲稱愛吃狗肉的人 都應該受到厭惡

155 回覆
263 Like 42 Dislike
咪係,成日問點解

點解女人讀書係唔岩
點解帝制係廢時 民主係進步
點解男人總係比女人高級
點解食狗唔岩 食豬牛肉冇問題
點解人應該有秩序 要學排隊

以上既野都係西方文明思想,源於文藝復興,法國大革命,宗教改革,工業運動,之後一步一步實踐,解釋權當然係西方人
其實中國文學都有好多美化狗既文字,19唔識就信口開河,咁乜野動物都有負面形象架啦
應該食啦
肉類之中連登仔最鐘意食狗同貓
其實要解釋唔應該食狗好簡單,孟子講見其生不忍見其死,咁平時我地見最多既就肯定係狗啦,咁咪不忍見狗死,唔使又哲學又階級咁
成篇野都冇justify過點解動物有階級之分係合乎道德
社會覺得狗高級過豬牛羊唔代表食狗唔合乎道德
其實肯認左自己係因為可愛而反對食狗咪得
唔需要顯示自己幾有愛心 你認同貓狗可愛 所以地位比其他動物高就得啦 法官大人 我冇野問喇
其他動物我突接受到,貓呀兔呀都接受到,狗我真係接受唔到,狗真係人類最忠心嘅朋友,緝毒犬呀導盲犬呀呢啲咁無私就唔講,仲要一日主人一世主人,好多見到主人有事第一時間都係衝過黎幫手,好似火災咁,好多狗第一時間係叫醒主人,自己就死都係咁話,食狗嘅真係唔係人
一虎難敵眾犬---比喻弱者只要團結,便能制服強敵。
2.犬不夜吠---因沒有宵小盜賊,故狗晚上不吠叫。比喻政治修明,治安良好。3.犬馬之力(犬馬之勞)---舊時人臣對君王表達效忠之心。也用來表示願為他人效勞。其他如犬馬之心、犬馬之報、犬馬之戀等等皆有相似意涵。
4. 狗吠非主---狗總是對著主人以外的人吠叫。比喻人臣各忠於其主。
5.雞犬不驚---雞狗都未受到驚擾。比喻軍隊紀律嚴明,毫無騷攪。
6.功人功狗

1.兔死狗烹---兔子死盡了,用來捕兔的獵狗因為失去了作用而被烹食。比喻事成之後,有功之人即遭到殺戮或見棄的命運。
2.狗尾續貂---裝飾在官帽上的貂尾不夠用,便用狗尾代替。比喻任官太濫。
3.跖狗吠堯---意謂各為其主。亦比喻黨惡嫉賢。
4.一人得道,雞犬升天---比喻一個人做官得勢,和他有關係的人也跟著沾光。
5.東門黃犬---比喻做官遭禍,抽身悔遲。(其實不能算完全貶意)
以上為有關政治、國家大事者。
6.狼心狗肺---比喻人心腸狠毒,毫無良心。(此成語變化多端:狗心狼肺、狼心狗意、驢心狗吠、狗行狼心等等)
7.打人罵狗---對人濫加打罵,威風十足。
8.打落水狗---趁他人失敗或危難時再加以打擊。
9.行同狗彘---形容人的行為卑劣。
10.狗口裡吐不出象牙---比喻罵人只會說壞話,說不出好聽的話來。
11.狗吃屎---形容嘴先著地而向前仆倒的姿勢,通常含有嘲笑的意思。
12.狗血噴頭---古時以狗血除凶避惡。比喻被斥罵得很厲害。
13.狗改不了吃屎--- (諺語)比喻惡習不改,劣性難移。
14.狗眼看人低---比喻為人勢利,看不起別人。
15.狗顛屁股---狗會搖尾巴討好人。借以譏諷人逢迎巴結的醜態。
16.狗竇大開---取笑別人牙齒不全,缺少幾顆。
17.狐朋狗黨---比喻相互勾結、為非作歹之徒。
30.狗拿耗子--- (歇後語)多管閒事。
31.狗馬聲色---比喻喜好聲色等享樂、不務正業的行為。
32.狗偷鼠竊---比喻行為偷偷摸摸、盜竊小利的人。
33.狗頭軍師---諷稱喜歡在背後替人出餿主意,但又無法成大事的人。
34.指豬罵狗---拐彎抹角的罵人。
35.烏狗吃食,白狗當災---(諺語)比喻某人犯法,卻由別人頂罪受罰。
36.喪家狗---比喻不得志、無所歸宿或驚慌失措的人。
37.畫虎不成反類狗---描繪老虎的樣子卻畫得不像,反畫成一條威猛盡失的狗。
38.雞飛狗跳---比喻因驚擾引來的混亂。
39.蜀犬吠日---形容人少見多怪。
40.一犬吠形,百犬吠聲---比喻自己沒有主見,任意附和他人。
41.犬牙鷹爪---比喻奴僕。
42.邑犬群吠---鄉里的狗聚在一起吠叫。比喻小人群聚以詆毀賢人。
43.虎落平陽被犬欺---(諺語)比喻英雄在失勢時,容易遭到小人的欺侮。
44.雞犬不留---雞狗都不留活命。比喻殘酷的殺戮或搶劫。

仲有走狗,話人好狗,狗也不屌,食屎狗,生滋狗,話人癲狗,狗樣,豬朋狗友,死警犬,做到隻狗咁,狗咬狗
我見其生可忍見其死嘅,但唔食狗係覺得佢地為人類貢獻多啫,而且人地食狗都唔會阻佢
四字詞: 狗都唔屌??
牛貢獻都多 你都會見到 你食唔食架?
衲Dee講兩句

不如你睇下自己係第幾層
如果豬牛羊同狗係同級
咁人都係動物啦,都冇分別啦
簡單講,狗高級過豬牛雞係香港約定續成嘅文化,反食狗就偽善?
咁食人係咪現今社會嘅善良風俗??
咁反食人又係咪偽善?
醒下啦爲駁而駁。

利申反食狗
又 9up
其實佢講得好岩
外國人就算唔識分中國同香港,都會識用食唔食狗黎分
有時同佢地解釋中國同香港,不如直接講我地唔食狗仲快,d鬼個態度轉得仲快
見到兩登仔一邊反支那一邊支持食狗真係好好笑
好多人成日笑人大愛左膠,結果自己走去大愛支那嘅食狗價值觀
佢哋根本唔知咩係大愛包容,左膠偽善
人噏佢又噏
要佢獨立思考咪柒囉

連登仔撐食狗正正係佢地覺得自己好有獨立思考嘅其中一個議題
唔見得才子層次好高
要認同"猶太人命的價值,在包括華人和柬埔寨人在內的亞洲人之上"

先可以接受到 "既然牛羊豬俱可食,但狗不可以"
我真係好撚鐘意陶傑呢條友
見到一大堆位於社會底層比人壓迫緊既連登仔竟然咁大力支持人有貴賤之分 真係好撚好笑
佢第二段都好正
要認同"猶太人命的價值,在包括華人和柬埔寨人在內的亞洲人之上"

先可以接受到 "既然牛羊豬俱可食,但狗不可以"
見到一大堆位於社會底層比人壓迫緊既連登仔竟然咁大力支持人有貴賤之分 真係好撚好笑

如果你問心認為係無分嘅,你同嗰啲講職業無分貴賤嘅人一樣咁撚虛偽。
理想歸理想,現實橫現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞