陶傑:所有聲稱愛吃狗肉的人 都應該受到厭惡

155 回覆
263 Like 42 Dislike
大佬佢講過n次

狗係西方文化係高等,人既朋友,較為親密, 因為西方主宰世界 , 鬼佬既價值觀就係普世價值
愛狗,著西裝,男女平等呢d你呢加都做緊, 人地反對食狗就係要跟, 除非你改變呢個世界

印度人覺得牛係神聖唔食牛, 一係你勁到改變佢地,廢左佢地既宗教, 唔係既話你去印度就係冇得食牛
笑而不語
佢講到明動物都有分等級,你最多只能夠話佢真小人,有幾偽善?
佢講僕人國家都唔係屌菲律賓, 撚緊支那憤青俾賓賓罵
唔係呢個原因

佢講緊亞洲人比人殺200萬人無人理
但殺其他人種就立法阻止。

即係
唔西化既亞洲人=其他動物
其他人種=狗呢類寵物

亞洲人同其他動物一樣低等d。

一d都唔關善唔善事
你岩啊,"印度人覺得牛係神聖唔食牛",所以我地要尊重佢地,我地去到印度都冇得食。
咁中國人文化就係狗可以進食,咁d反對食狗者唔係都應該尊重中國食狗文化咩,憑咩覺得自己唔鍾意食就覺得其他人都唔應該食
係丫,但咁q食狗既中國人又係低等d。
不嬲都話只係價值觀既分別
如果階級係人定,可以推斷為偽善
狗比其他動物高級係人定,咁點解人會覺得狗更高級?係因為狗比其他動物提供更多娛樂比人?如果係咁,姐係對人有利益既動物就更高級,如果反對食狗既人用「狗好慘」去辯護「不食狗」,咁好明顯係偽善。再者人定出黎既階級可以套用到全世界嗎?

如果階級係天定,咁人點樣證明?退黎一步,天定既階級是否存在?

建議贊成呢篇野既人睇下莊子
因為食狗食陋習, 唔應該存在

例如札腳,一夫多妻,女人冇得讀書 , 就係要改
有人為吃狗肉而辯護,聲稱:既然牛羊豬俱可食,狗亦四足動物,為何不可以?這個問題我往往不正面回答。但我對一個美國的左派白人說過:二十世紀,納粹德國屠殺了二百萬猶太人,但共產赤柬的波爾布特也屠殺了二百萬包括華人在內的亞洲人,西方國家如英法意大利,立法取締法西斯和納粹組織,卻沒有立法禁止馬克思列寧和共產黨,顯然同樣是人,猶太人命的價值,在包括華人和柬埔寨人在內的亞洲人之上。

我buy呢段
從來都唔認同反對食狗肉=偽善
人有階級之分,動物亦然

佢個例子既原因唔通只係人有階級之分,而唔係美國本身既政治取向?
就當美國既出發點只係佢認為人有階級之分,咁階級之分邊個定?美國?如果美國既係啱,點解連登仔既就係錯?

利申反共 不反對食狗
無人講過邊個啱邊個錯,從來都係立場嘅問題

如果陶傑或者呢到部分連登仔真係覺得只係立場之分,咁點解仲會一口咬定食狗必然係錯而想去駁低對家?
點解要包容呢啲劣等文化?
駛唔駛包容埋非洲食人族?
不嬲都話支那人應該死返去支那食狗,香港人,日本人,同一d新既年輕中國人都唔會接受到呢樣野,價值觀唔同。
叫雞
其實佢講得好岩
外國人就算唔識分中國同香港,都會識用食唔食狗黎分
有時同佢地解釋中國同香港,不如直接講我地唔食狗仲快,d鬼個態度轉得仲快
見到兩登仔一邊反支那一邊支持食狗真係好好笑
你發唔發覺你已經搬左龍門。一開始話係因為係文化就要跟,到衣家就話食狗本身就係陋習。
咁點解食狗係陋習?
你無啦啦拎札腳/女人冇得讀書黎類比,大佬差好遠喎。札腳/女人冇得讀書黎要廢除係好明顯呢D習俗係違反人權。
點解係劣等文化?定係你自己覺得係劣等就要其他人都跟你?

駛唔駛包容埋非洲食人族?如果佢地食番自己族人我唔反對喎。我尊重佢地文化
吃狗肉 =/= 吃狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞